Κανονικά θα έπρεπε να γράψω ένα και μοναδικό tip: “Μην τρέχεις χρυσή μου το καλοκαίρι” και να τελειώνουμε εκεί. Όμως καταλαβαίνω ότι σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να τρέχουν και μέσα στη ζέστη και όταν οι άλλοι βρίσκονται σε μία δροσερή φωλίτσα με το air condition, εκείνοι ιδρώνουν τη φανέλα σε κάποιο πάρκο ή δρόμο.

Ξεπερνάμε το γεγονός ότι ξέρεις πως με 40άρια παρόλα αυτά δεν τρέχουμε και προχωράμε στα tips.

1. Τρέξε ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά

Αν σου άρεσε να τρέχεις κοντά στο μεσημεράκι με τον ήλιο να είναι ψηλά, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να αλλάξεις αυτή σου τη συνήθεια.  Πάρε τους δρόμους ή πολύ νωρίς το πρωί πριν πας στη δουλειά ή αν δεν είσαι πρωινός τύπος τότε τρέξε μετά το γραφείο, αργά το απόγευμα όταν ο ήλιος πέφτει. Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά.

2. Πάρε τις προφυλάξεις σου

Το μαύρισμα είναι ωραίο, το κάψιμο όμως δεν είναι. Όταν τρέχεις να φοράς αντηλιακό, που είναι ανθεκτικό στον ιδρώτα και με τουλάχιστον 30 SPF. Επίσης, μη ξεχνάς να φοράς καπέλο και γυαλιά ηλίου με υψηλή UV προστασία. Αν έχει πετριά με το τρέξιμο τότε μπορείς να επενδύσεις σε ρούχα, που παρέχουν SPF, τα οποία θα δώσουν ένα ακόμα layer προστασία μεταξύ του ήλιο και του σώματός σου (στο οποίο έχεις βάλει αντηλιακό).

3. Μην σε νοιάζει ο χρόνος

Όταν τρέχεις μέσα στη ζέστη αυτό που σε νοιάζει είναι να βγάλει την προπόνησή σου, όχι να κάνεις καινούργιο χρόνο. Ρίξε ρυθμό, πήγαινε πιο αργά. Το αποτέλεσμα της προπόνησης θα είναι το ίδιο αν το επίπεδο της προσπάθειας που κάνεις είναι ισοδύναμο καθ’ όλη τη διάρκεια. Αυτό ισχύει και για τους αγώνες.

4. Ενυδατώσου

Όταν τρέχεις και αισθάνεσαι σαν ένα σφουγγάρι που στάζει, είναι πραγματικό σημαντικό να αναπληρώσεις το νερό, αλλά και το νάτριο, το κάλιο και άλλους σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό; Τα sports drinks είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατωθείς μέσα σε μία ζεστή μέρα. Επειδή ένα τέτοιου τύπου ποτό περιέχει διαλυμένα ορυκτά και υδατάνθρακες, απορροφάται από το αίμα πιο γρήγορα από το νερό, το οποίο έχει λιγότερα ή καθόλου διαλυμένα σωματίδια.

Αν πάλι το στομάχι σου δεν τα πάει καλά με τα sports drinks, τότε δοκίμασε να παίρνεις μαζί με το νερό σου δισκία ηλεκτρολυτών για να γλιτώσεις τις κράμπες και να τροφοδοτήσεις τον οργανισμό σου με ό,τι χρειάζεται. Επιπλέον, μην το σκεφτείς καν να πας για τρέξιμο αφυδατωμένος. Να πιεις νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σου νερό. Μπορείς να φορέσεις μία ζώνη που έχει θήκη και για το μπουκαλάκι σου.

5. Πήγαινε για τρέξιμο με παρέα

Πρώτον, γιατί είναι ευχάριστο και θα κάνει την προπόνηση να κυλήσει πιο γρήγορα και δεύτερον γιατί αν πάθεις κάτι θα έχεις κάποιον να σε σηκώσεις.

6. Προτίμησε το διάδρομο

Δεν λέω, σαφώς και το τρέξιμο δίπλα από τη θάλασσα είναι ωραίο ή στο πάρκο, αλλά πολλές φορές αξίζει να θυσιάσουμε τη θέα προκειμένου να μη δούμε τα μαρούλια ανάποδα. Ο διάδρομος και το κλιματιστικό είναι φίλοι μας.