Να ανακυκλώνουμε, να περπατάμε αντί να παίρνουμε αυτοκίνητο και να απενεργοποιούμε μία συσκευή όταν δεν τη χρησιμοποιούμε, αποτελούν όλοι τρόπους να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, το μοναδικό καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον πλανήτη είναι να μειώσεις το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το ελβετικό ερευνητικών Ινστιτούτο Γεωργίας, Agroscope, αποκάλυψε το περιβαλλοντικό κόστος του φαγητού αναλύοντας τις επιπτώσεις σχεδόν από 40.000 φάρμες και 1.600 επεξεργαστές, τύπους συσκευασιών και πωλητές λιανικής.

Εξετάζοντας την επίπτωση διαφορετικών πρακτικών παραγωγής και γεωγραφιών σε 119 διαφορετικές χώρες, οι επιστήμονες δημιούργησαν μία πλήρη βάση για την επίδραση 40 σημαντικών τροφίμων στον πλανήτη.

Η παραγωγή διαφόρων ειδών διατροφής αξιολογήθηκε με βάση τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την οξίνιση, τον ευτροφισμό και τη χρήση της γης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν την ανάγκη για μία νέα τεχνολογία παρακολούθησης της γεωργίας, η οποία μπορεί να καταγράφει πληροφορίες σχετικά με τις εισροές, τις εκροές, το κλίμα και το έδαφος, τον ποσοτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την καλύτερη επισήμανση των τροφίμων ώστε να τονιστούν τα οικολογικά διαπιστευτήρια των προϊόντων.

Ο Joseph Poore από το Τμήμα Ζωολογίας και Σχολείο Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε χαρακτηριστικά πως “δύο πράγματα που μοιάζουν ίδια στα μαγαζιά μπορούν να έχουν εξαιρετικά διαφορετικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Αυτό συχνά δεν το ξέρουμε όταν είναι να επιλέξουμε τι θα φάμε. Επιπλέον, αυτή η μεταβλητότητα δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στις στρατηγικές και στην πολιτική που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων των αγροτών”.

Το βόειο κρέας κάνει το μεγαλύτερο κακό, με τους παραγωγούς βοδινού κρέατος υψηλής επίπτωσης να δημιουργούν 105 κιλά ισοδυνάμων CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και να χρησιμοποιούν 370 τ.μ. γης ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση 12 και 50 φορές μεγαλύτερη από τους κτηνοτρόφους με χαμηλό αντίκτυπο.

Η έρευνα υποστηρίζει πως μία διατροφή απαλλαγμένη από ζωικά προϊόντα έχει μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από την αγορά βιώσιμου κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Έτσι, η μία plant based διατροφή είναι καλύτερή, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών με χαμηλό αντίκτυπο και του αρακά, που δημιουργούν πολύ λίγες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα, οι φυτικές τροφές μειώνουν τις εκπομπές τροφίμων κατά 73% ανάλογα με το πού ζούμε. Θα χρειαζόταν επίσης 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια (76%) λιγότερα γεωργικά εδάφη.

Αν η ιδέα να κόψεις το κρέας σου φαίνεται πολύ δύσκολη, υπάρχουν πάντα τρόποι με τους οποίους μπορείς να φας τα τρόφιμα που είναι πιο βιώσιμα, όπως η επιλογή ηθικών παραγωγών, η αποφυγή μεταποιημένων κρεάτων και να προτιμάς τοπικά προϊόντα.

Σε όλο αυτό βάλε και τη διακοπή της πλαστικής ρύπανσης (εσύ καλαμάκι άλλαξες😉 και τον σώζουμε τον πλανήτη.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @gypsea_lust