Πολλές φορές όταν γνωρίζω κόσμο και τους λέω πως είμαι δασκάλα της yoga, αυτό που συνήθως ακούω είναι α) δεν είμαι αρκετά ελαστικός για να κάνω yoga και β) δεν είμαι τόσο λεπτός ώστε να κάνω yoga. Και τότε τους λέω την ιστορία της Αθανασίας, της μαθήτριάς μου.

Η Αθανασία ήρθε σε επαφή μαζί μου πέρυσι το Σεπτέμβριο, όταν μου έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο με ρωτούσε αν αναλαμβάνω αρχάρια άτομα και αν ο σωματότυπος παίζει ρόλο. Της απάντησα ναι στο πρώτο και όχι στο δεύτερο και το ταξίδι μας ξεκίνησε. Αρχικά σιγά-σιγά και ήρεμα και όσο προχωρά ο καιρός το μάθημα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό. Η Αθανασία βράχος. Κάνει τους χαιρετισμούς στον ήλιο, τους πολεμιστές, την chaturanga (ομολογώ πως την κάνει ολόσωστα), ακόμα και τη γέφυρα, την οποία και κάνουμε μία παραλλαγή της μιας και ο ένας της καρπός είναι αδύναμος από παλαιότερο τραυματισμό.

Οι καμπύλες και τα κιλά δεν αποτελούν εμπόδιο στην εξέλιξη του καθενός, αρκεί να θέλει να εξελιχθεί. Τρανό παράδειγμα γι αυτό είναι η Jessamyn Stanley, όπου εννοείται πως βίντεό της δείχνω σε κάθε έναν που μου μιλάει γι αριθμούς και ζυγαριές.

Στη yoga δεν χωράνε στερεότυπα κυρίες μου και κύριοι.

Περήφανη για την Αθανασία, η οποία όπως της αρέσει να λέει “σωματικά είμαι 35, αλλά στην καρδιά 23”, σκέφτηκα πως ωραία θα ήταν να της κάνω μερικές ερωτήσεις ώστε να μιλήσει η ίδια για την όλη αυτή εμπειρία της και μήπως μέσα από αυτά που θα σου πει να πείσει και εσένα να πατήσεις στο yoga mat.

Γιατί διάλεξες να κανείς yoga και όχι κάτι άλλο;
Ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό κάτι που να μην είναι μόνο για το σώμα αλλά και για το νου για την καρδιά μου.
Πώς ήταν τις πρώτες φορές; Αντιμετώπισες κάποια δυσκολία;
Οι πρώτες φορές ήταν δύσκολες και κυρίως αμήχανες γιατί δεν πίστευα ότι ένας άνθρωπος, όπως εγώ με παραπάνω κιλά μπορεί να κάνει yoga. Και αυτό με κράταγε λίγο πίσω. Αν αντιμετώπισα δυσκολίες αυτές ήταν στις στάσεις που έχουν να κάνουν με την ισορροπία κυρίως νομίζω.
Πώς ένιωθε το σώμα σου μετά τα πρώτα μαθήματα;
Πονούσα λίγο, αλλά ένιωθα καλύτερα με το σώμα μου. Αισθανόμουν πιο ελαστική και λιγότερο πιασμένη. Επίσης, κοιμόμουν καλύτερα.
Έχεις παρατηρήσει αλλαγές πάνω σου, εξωτερικά και εσωτερικά; 
Όπως είπα και πριν νιώθω μεγαλύτερη ελαστικότητα δεν είμαι πιασμένη πια, έχω καλύτερη ισορροπία και βασικά είμαι πιο ήρεμη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Τι είναι αυτό που σου αρέσει στη yoga; 
Δεν είναι μονότονη, με χαλαρώνει και με βοηθάει εξωτερικά και εσωτερικά να νιώθω και να γίνομαι καλύτερη.
Ποιες είναι οι αγαπημένες σου asanas;
Οι αγαπημένες μου είναι όσες με δυσκόλεψαν και πίστευα ότι δε θα μπορέσω να τις κάνω αλλά τελικά τις κατάφερα, όπως για παράδειγμα η γέφυρα. Με τη γέφυρα σίγουρα ένιωσα τη μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι στιγμής.
Τώρα που κανείς πλέον yoga, τι θα έλεγες σε κάποιον αν σου έλεγε πως πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει yoga; 
Όλοι μπορούν να κάνουν yoga και όλοι πρέπει να την δοκιμάσουν ανεξαρτήτως ηλικίας και κιλών.