Πρόκειται για μία συνήθεια που την έχουν οι περισσότερες γυναίκες. Ένα ωραίο και αναζωογονητικό ντους και μετά μασάζ σε ολόκληρο το σώμα με την αγαπημένη τους lotion. Και μόνο που το γράφω νιώθω να κάνω pampering στον εαυτό μου. Μάλλον όμως το να βάζεις lotion μετά το μπάνιο δεν είναι και η καλύτερη ιδέα και μάλιστα δεν σημαίνει πως ενυδατώνεις την επιδερμίδα σου.

Για να είμαι σωστή, το πρόβλημα δεν είναι που βάζεις κάποια ενυδατική μετά το μπάνιο, το πρόβλημα είναι τι τύπου ενυδατική βάζεις. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας, που απαρτίζεται από πάνω από 20.000 δερματολόγους, πρέπει να χρησιμοποιούμε μία αλοιφή ή κρέμα παρά μία lotion προκειμένου να αποκομίσουμε όσο περισσότερη ενυδάτωση γίνεται μετά το ντους. Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, υπάρχει τεράστια σημασία για το αν θα χρησιμοποιήσεις lotion, αλοιφή ή κρέμα.

Οι αλοιφές παρόλο που δεν τις προτιμούν πολλοί, γιατί είναι oil-based και γι αυτό και λιπαρές, μαλακώνουν την επιδερμίδα περισσότερο από κάθε τι άλλο, ενώ μπορεί επίσης να δημιουργήσουν και ένα φίλτρο ανάμεσα στην επιδερμίδα και το περιβάλλον, ώστε να κλειδωθεί η ενυδάτωση μέσα στο δέρμα.

Οι κρέμες έρχονται αμέσως μετά τις αλοιφές όσο αφορά στην ενυδάτωση. Οι κρέμες είναι υδατοδιαλυτές και πιο ενυδατικές από τις lotion, αλλά λιγότερο από τις αλοιφές. Πολλοί βέβαια τις προτιμούν λόγο της υφής τους και της σύστασή τους.

Όσο αφορά στις lotion τώρα, το Nation Eczema Society της Αμερικής και η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας υποστηρίζουν πως η lotion μπορεί να σε ερεθίσει περισσότερο και να είναι λιγότερο αποτελεσματική από τις κρέμες και τις αλοιφές όσο αφορά στην ενυδάτωση μίας ξηρής επιδερμίδας. Κάποιοι δερματολόγοι μάλιστα χαρακτηρίζουν τις lotion ως “πούδρες σε υγρή μορφή”, γιατί έχουν πιο αραιωμένες ιδιότητες από αυτές των κρεμών και των αλοιφών.