Οι περισσότεροι δρομείς το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ενώ τρέχουν. Αυτό τον έντονο πόνο χαμηλά των πλευρών, που είναι σαν να σου δίνουν μαχαιριές. Μην ανησυχείς – κυρίως αν είσαι αρχάριος – διότι είναι αυτό που οι απλοί άνθρωποι ονομάζουν σφάχτη και οι επιστήμονες πρόσκαιρο κοιλιακό άλγος και σχετίζεται με την άσκηση. Ποιες είναι όμως οι αιτίες του σφάχτη, πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτόν και πώς να το αποτρέψεις;

Σφάχτης και τι τον προκαλεί

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα κάπου.

Κάποιοι runners έχουν παρατηρήσει πως τους πιάνει όταν πάνε για τρέξιμο ενώ έχει περάσει λίγη μόλις ώρα από τότε που έφαγαν ή ξεκίνησαν να τρέχουν πολύ γρήγορα χωρίς το απαραίτητο warmup. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως το πίνεις αναψυκτικά με πολύ ζάχαρη πριν την άσκηση αποτελεί επίσης ένα λόγο να σε πιάσει σφάχτης. Μια μελέτη ακόμα βρήκε μια σύνδεση μεταξύ των πλευρικών αυτών πόνων και της αυξημένης καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Άλλοι λένε πως ευθύνεται η λάθος αναπνοή. Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν πολλοί, η κατανάλωση νερού ή υγρών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος δεν παίζει ρόλο. Είναι ενδιαφέρον πως μετά από μία μικρή μελέτη διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών κατά τη διάρκεια ενός σφάχτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μυϊκή κράμπα δεν είναι η αιτία.

Σφάχτης και πώς να τον προλάβεις

Αν έχεις τη τάση να σε πιάνει πόνος πλευρικός, τότε να αποφεύγεις να τρως τουλάχιστον μία ώρα πριν πας για τρέξιμο. Προτίμησε το νερό για να μην αφυδατωθείς και απέφευγε ποτά με ζάχαρη και ανθρακικό.

Να κάνεις πάντα προθέρμανση πριν τους αγώνες. Υπάρχουν μέχρι και στάσεις της yoga που είναι κατάλληλες για runners.

Σταμάτα να αναπνέεις ρηχά. Σιγουρέψου πως εισπνέεις και εκπνέεις από το στόμα όταν τρέχεις. Να αναπνέει βαθιά από την κοιλιά σου και όχι πλευρικά. Η διαφραγματική αναπνοή βοηθάει να εισπνέεις περισσότερο αέρα. Η yoga βοηθά πολύ στο να σε μάθει να αναπνέεις έτσι.

Το να τρέχεις σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει σφάχτη και δεν σε βοηθά να παίρνεις βαθιές εισπνοές μέχρι να ζεσταθείς. Αν παρόλα αυτά τρέχεις σε κρύες θερμοκρασίες (μπορεί να μένεις στο Βόρειο Πόλο ξερωγω) τότε να αναπνέεις μέσα ένα φουλάρι ή αυτό το ύφασμα που φοράς για να ζεσταίνεται ο λαιμός σου.

Η στάση του σώματός σου να είναι καλή. Μην καμπουριάζεις γιατί έτσι δεν μπορείς να αναπνέεις σωστά.

Σφάχτης και τι να κάνεις αν πάθεις

Αρχικά, πίεσε απαλά τα δάχτυλά σου στην περιοχή όπου αισθάνεσαι το σφάχτη και στη συνέχεια δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο που αναπνέεις.

Πάρε μια βαθιά ανάσα όσο πιο γρήγορα μπορείς, για να πιέσεις το διάφραγμα. Κράτησε την αναπνοή σου για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εξέπνευσε βίαια μέσα από τα χείλη σου.

Εάν έχεις μια κράμπα στη μέση μιας διαδρομής, ίσως να δοκίμαζες να άλλαζες το αναπνευστικό πρότυπο. Αν εκπνέεις πάντα όταν το δεξί σου πόδι χτυπά στο έδαφος, δοκίμασε να εκπνεύσεις με το αριστερό πόδι.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, ίσως χρειαστεί να σταματήσεις και να περπατήσεις γρήγορα για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ εστιάζεις στη βαθιά αναπνοή.