Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή και έβλεπα τη μητέρα μου να τρώει ροκφόρ και blue cheese με έπιανε η ίδια αντίδραση που πιάνει τον Stan στο South Park. Και φαντάζομαι δεν είμαι η μόνη σε αυτόν το πλανήτη. Μεγαλώνοντας βέβαια κατάλαβα πως αυτά τα βακτήρια, τα οποία σιχαινόμουν, δεν είναι απαραιτήτως και κακά για για τη διατροφή. Δηλαδή καλή η εμμονή μας να είναι τα πάντα αποστειρωμένα, αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας βρε παιδιά. Υπάρχουν και καλά βακτήρια, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά υγιεινά προβιοτικά, και εμείς οι άνθρωποι όντως τα χρειαζόμαστε στο πεπτικό μας σύστημα προκειμένου να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασθένειες και κυρίως να μειώσουν στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις, που προκύπτουν από τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Η αξία της καλής τροφής είναι κάτι για το οποίο έχουν μιλήσει πολλοί με πρώτο και καλύτερο τον Ιπποκράτη (ναι, τον αρχαίο) ο οποίος έλεγε πως “η κακή πέψη είναι η ρίζα του κακού”. Το να έχουν ένα ισορροπημένο πεπτικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του σώματός μας. Οι Ρωμαίοι επίσης, συνήθιζαν να τρώνε αργά-ζυμωμένο ψωμί, ενώ το κρασί και η μπύρα είναι προϊόντα ζύμωσης (από σταφύλια και κριθάρι αντίστοιχα) εδώ και 8.000 χρόνια,

Ακόμα και σήμερα, πολλοί πολιτισμοί έχουν στο μενού του ζυμωμένες τροφές. Τι να πω…από το κεφίρ, τις πίκλες τουρσί και το ξινολάχανο μέχρι το miso και το ρετζούβελακ. Όλοι λίγο πολύ τα έχουμε γευτεί κάπου.

Γιατί οι ζυμωμένες τροφές μας κάνουν τόσο καλό;

Η ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στην πέψη κάποιων φαγητών που είναι δύσκολο να χωνευτούν. Για τα άτομα με δυσανεξία σίτου, το αργής ζύμωσης προζύμι είναι πολύ καλύτερο επειδή οι λεκτίνες και η γλουτένη έχουν μερικώς αποσυντεθεί χάρη στη ζύμωση. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζύμωση διασπά τη λακτόζη και μειώνει τον αριθμό των υδατανθράκων στο μισό (εφ ‘όσον παίρνεις το «πραγματικό» γιαούρτι, και όχι το συνηθισμένο παστεριωμένο).

Οι ζυμωμένες τροφές έχουν χρήσιμα προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, μας απαλλάσουν από τη δυσανεξία στη λακτόζη και τη διάρροια, αποτρέπουν την επανεμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κάνουν καλό στο δέρμα, δίνουν ενέργεια, εξισορροπούν τις ορμόνες, μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης και άλλα πολλά.

Μερικές ζυμωμένες τροφές που αξίζει να δοκιμάσεις είναι:

Τα τουρσιά λαχανικών

Η Kombucha

To miso

To ξινολάχανο