Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Οξφόρδης, η λέξη “gemütlichkeit” είναι μάλλον το κλειδί για την ευτυχία. Η γερμανική αυτή λέξη η οποία αν τη “χτυπήσεις” στο λεξικό της google θα σου βγάλει πως σημαίνει άνεση, στην ουσία είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιδέα μιας κατάστασης ή συναισθήματος ζεστασιάς, φιλικότητας, εγκαρδιότητας και καλής ευθυμίας.

Άλλες καταστάσεις/διαθέσεις που καλύπτονται από το γερμανική αυτή λέξη φαινόμενο είναι το να αισθάνεσαι cozy, να έχεις ήρεμο νου, μία αίσθηση πως ανήκεις κάπου και μία κοινωνική αποδοχή που σου δημιουργεί αυτό το αίσθημα ευημερίας.

Το Ινστιτούτο μάλιστα έχει κάνει ιδιαίτερα μεγάλη ανάλυση για το “gemütlichkeit” και το συγκρίνει με τη σκανδιναβική λέξη “hygge”, για την οποία μίλαγαν όλοι το 2016.

Σύμφωνα με το German Language Blog, δίνεται ένα καταπληκτικό παράδειγμα για το τι εστί “gemütlichkeit”

Μία αναπαυτική πολυθρόνα σε ένα καφέ μπορεί να θεωρηθεί ‘cozy”. Αλλά το να κάθεσαι σε αυτή την πολυθρόνα και να περιτριγυρίζεσαι από καλούς φίλους και να έχεις μία κούπα με ζεστό τσάι, ενώ απαλή μουσική ακούγεται στο background, είναι μία σκηνή που θα την έλεγες gemütlich.

Αν κάθισες μαζί με φίλους να δείτε το Βασιλικό Γάμο με τσάι και βουτήματα ή καφέ και κρουασάν (και mimosas), αυτό θα ήταν ένα ακόμα εξαιρετικό παράδειγμα gemütlichkeit. Όπως ακριβώς λέει και το παρακάτω video:

Gemütlichkeit is the New Hygge: The Austrians’ Key to Happy Living

Hygge was so 2016. The new key to happy living is Austrian.

Posted by Journy on Thursday, May 10, 2018

 

Άρα στην ουσία έχουμε να κάνουμε με αυτό που εδώ λέμε “ποιοτικό χρόνο’ με μία αίσθηση ότι ανήκεις κάπου. Κάτι το οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται σίγουρα, μετά από ώρες βομβαρδισμού από εικόνες και post στα social media.

Η λέξη “gemütlichkeit” μπορεί επίσης να δηλώνει ένα αίσθημα ικανοποίησης με αυτό που έχεις, σε αντίθεση με το να ντρέπεσαι ή να είσαι ανασφαλής ή δυστυχισμένος εξαιτίας αυτού που δεν έχεις.

Τι θα έλεγες λοιπόν από σήμερα να το ρίξεις στο “gemütlichkeit” και να το συνδυάσεις με το 20λεπτο μυστικό ευτυχίας του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου στον κόσμο;

Θα γίνει της ευτυχίας δηλαδή!

Κεντρική φωτογραφία: @shopbando