Σύμφωνα με τους επιστήμονες και την Google, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη είναι ο Θιβετιανός βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard. Όπως και να το κάνουμε αυτός είναι ένας αρκετά τιμητικός (και συγχρόνως βαρύς) τίτλος για να έχει κάποιος και σίγουρα κάτι θα ξέρει. Ποιο είναι το μυστικό ευτυχίας που ξέρει;

Ο 72χρονος Παριζιάνος γύρισε την πλάτη του στην πνευματική ζωή της χώρας του 40 χρόνια πριν και μετακόμισε στην Ινδία να μελετήσει Βουδισμό. Πλέον είναι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος του πλανήτη, κοντινός φίλος του Δαλάι Λάμα και αξιοσέβαστος δυτικός μελετητής της θρησκείας.

Ο τίτλος του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου του δόθηκε αφού συμμετείχε σε μία 12ετή μελέτη πάνω στο διαλογισμό και τη συμπόνια. Ο νευροεπιστήμονας Richard Davidson από το πανεπιστήμιο του Winsconsin, ήταν ο υπεύθυνος της έρευνας και αυτός που έβαλε στο κρανίο του μοναχού 256 σένσορες προκειμένου να μελετήσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει πως το μυαλό του Matthieu ήταν ανάλαφρο, χαρούμενο και με συνείδηση.

Συγκεκριμένα, όταν ο Matthieu διαλογιζόταν πάνω στη συμπόνια, ο εγκέφαλός τους παρήγαγε ένα επίπεδο εγκεφαλικών κυμάτων γάμα – αυτά που συνδέονται με την επίγνωση, την προσοχή, τη μάθηση και τη μνήμη – “κάτι που δεν είχε καταγραφεί ποτέ ξανά πριν στη νευροεπιστήμη”, υποστήριξε ο Davidson.

Αυτό που ακόμα διαπιστώθηκε από τις σαρώσεις ήταν η υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεξί, επιτρέποντάς του να έχει μια ασυνήθιστα μεγάλη ικανότητα για ευτυχία και μειωμένη τάση για αρνητικότητα.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό ευτυχίας του;

1. Ο διαλογισμός είναι το κλειδί της ευτυχίας

Ο Ricard πιστεύει πως ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ο εγκέφαλος δουλεύει και να μπουστάρει το αίσθημα της ευτυχίας με τον ίδιο τρόπου που η γυμναστική μπορεί να αλλάξει τους μύες. Αυτό λέγεται “νευροπλαστικότητα”.

2. Άφησε τις σκέψεις να σε προσπεράσουν

Ο εγκέφαλος σου πρέπει να είναι όπως ένας καθρέφτης και να αντικατοπτρίζει τις σκέψεις. Άφησέ τες να περάσουν χωρίς να σε παρασύρουν. Το να καταπιάνεσαι από τις σκέψεις είναι ένα βήμα που δεν σε φέρνει κοντά στην ευτυχία.

3. Έλεγξε το μυαλό σου

Οι σκέψεις θα έρθουν γιατί αυτό κάνει ο νους, αλλά συγκεντρώσου στην αναπνοή σου ή σε κάποιον εξωτερικό ήχο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία εγκεφαλική καθαρότητα, χαλάρωση, και στο να μην αφήνεις περιθώρια στις σκέψεις να σε ελέγξουν.

4. Να έχεις επίγνωση

Να κάνεις πρακτική πάνω στο mindfulness με το να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου και σταματώντας το μυαλό σου από το να περιπλανιέται. Αυτό έχει να κάνει με το να έχεις επίγνωση του τώρα, του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και να μην ανατρέχεις στο παρελθόν ή να τρέχεις στο μέλλον.

5. Νιώσε την αγάπη

Χρησιμοποίησε το mindfulness και το διαλογισμό προκειμένου να αναβιώσει συναισθήματα αγάπης και ευγένειας που έχεις νιώσει στο παρελθόν, κάπως σύντομα. Η ενεργητική επιδίωξη αυτών των θετικών συναισθημάτων μπορεί να ενισχύσει τη συνολική σου διάθεση και ευτυχία.

6. Κάνε συχνά πρακτική

Ο διαλογισμός είναι περισσότερο αποτελεσματικός όταν εξασκείται κάθε μέρα. Προσπάθησε να κάνεις 20 λεπτά κάθε μέρα και θα έχεις ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα στον εγκέφαλό σου.

7. Να έχεις αυτογνωσία

Όλοι μας έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα, αλλά αντί να τα αφήσουμε να μας κατακλύσουν, προσπάθησε να έχεις γνώση αυτών και να τα βλέπεις από απόσταση. Ο διαλογισμός μπορεί να σε κάνει να διατηρήσεις αυτή την απόσταση και να μειώσει τη δύναμη αυτών των αρνητικών συναισθημάτων.

Σύμφωνα με τον Matthieu αν ακολουθήσεις αυτά τα βήματα θα σου ανοίξει το μυαλό μπροστά σε μία αίσθηση ευτυχίας και ένα αίσθημα ηρεμία. Και για να είναι με τη βούλα ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου, ποιοι είμαστε εμείς για να διαφωνήσουμε; Άσε που και οι νευροεπιστήμονες που βρήκαν τα 4 πράγματα που μας κάνουν πιο χαρούμενους, τα ίδια λένε.

 

Φωτογραφίες: @matthieu_ricard