Δεν είσαι η μόνη που παθαίνει κράμπες στο πέλμα κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος yoga. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Το ανεπιθύμητο αυτό συμβάν τυχαίνει σε αρκετούς και κυρίως σε στάσεις όπως είναι το περιστέρι ή ο ήρωας όπου το πέλμα βρίσκεται σε μία ασυνήθιστη γι αυτό θέση. Μην αισθάνεσαι άσχημα γι αυτό.

Τι την προκαλεί;

H κράμπα είναι μια ξαφνική και ακούσια σύσπαση των μυών. Μπορεί να πάθεις μια κράμπα κατά τη διάρκεια των θέσεων που τεντώνουν τους μύες στο πόδι σας με τρόπους που δεν είναι συνηθισμένοι. Ακόμα κι αν κάνετε πολλά χρόνια γιόγκα, ο χρόνος που περνάς με το πέλμα σου να είναι έτσι είναι πολύ λίγος, και έτσι οι κράμπες μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τους πιο αφοσιωμένους μαθητές. Αυτοί δε, που φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα είναι τα άτομα με επίπεδα πέλματα.

Η αφυδάτωση είναι ένας πολύ συνηθισμένος παράγοντας που παίζει ρόλο στις μυικές κράμπες. Κυρίως αν κάνεις hot yoga, μπορεί να ιδρώνεις και να αφυδατώνεσαι. Ή, μπορεί να μην έχεις πιει αρκετό νερό πριν το μάθημα. Επιπλέον, οι μυϊκές κράμπες μπορεί να αναπτυχθούν λόγω ανισορροπιών σε διάφορα άλατα του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν το νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Εάν πίνεις πολύ νερό, αραιώνεις τα άλατα αυτά, οπότε είναι καλύτερο να πίνεις όταν διψάς κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας. Μπορεί επίσης να μην έχεις αρκετά άλατα, γιατί έχεις παραλείψει γεύματα, έχεις μία όχι ισορροπημένη διατροφή ή παίρνεις φάρμακα που καταστρέφουν τους ηλεκτρολύτες σου.

Πρόληψη

Ξεκίνα σωστά ώστε να έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάθεις κράμπα.

Πίνε σωστά: Μία ώρα πριν το μάθημα της yoga, πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερού. Μετά από αυτό κατά τη διάρκεια του μαθήματος, πίνε όταν διψάς. Σε αντίθεση με όσα έχεις ακούσει, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εμπιστευτούν τη δίψα τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Έχε μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό, ώστε όταν διψάσεις να πιεις νερό.

Φάε σωστά: Το να φας μία ώρα ή περισσότερο πριν το μάθημα διασφαλίζει ότι έχεις αρκετούς ηλεκτρολύτες στο σώμα σου. Σκέψου να συμπεριλάβεις τροφές πλούσιες σε κάλλιο, όπως μπανάνες και λογικές ποσότητες αλατιού.

Κάνε διατάσεις στο πέλμα: Λίγο πριν ξεκινήσεις ένα μάθημα κάνε μία προθέρμανση για να προετοιμάσεις τα πέλματά σου. Τι θα έλεγες για μερικές διατάσεις: Με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα ανοικτά κάνουμε υπτιασμό, πρηνισμό και στα δύο πέλματα. Κάνουμε διάταση σε κάθε πέλμα, πρώτα απλώνοντας τα δάκτυλα, και μετά λυγίζοντάς τα. Διατηρούμε την κάθε διάταση για 30 δευτερόλεπτα.

Βοηθήματα: Έχει μαζί σου μία πετσετούλα ή ένα μικρό μαξιλαράκι. Για να βάζεις στα πέλματα σου σε στάσεις όπου ο ταρσός αγγίζει το έδαφος. Επίσης ίσως θέλεις να κάνεις τα πατήσεις τα δάχτυλά σου, έτσι ώστε να τεντώσεις το πέλμα.

Πώς να διαχειριστείς μία κράμπα

Αν σε πιάσει κράμπα τέντωσε το πέλμα σου ή ανάλογα τη στάση στην οποία βρίσκεσαι, πάτησέ τα δάχτυλά σου κάτω από το πέλμα. Κάνε μασάζ στην καμπύλη μέχρι να σταματήσει ο πόνος. Μη ντρέπεσαι να βγεις από τη στάση.

Αν παρόλα αυτά σε πιάνουν συχνά κράμπες και ο πόνος κάθε φορά είναι και χειρότερος, τότε πρέπει να σε δει γιατρός.