Υπάρχει λόγος που το στομάχι μας ονομάζεται “δεύτερος εγκέφαλος” (θυμάσαι, πως σου το ανέφερα και στο άρθρο με τη Kombucha;). Το έντερό μας παράγει περίπου 90% της σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή μας διάθεση. Άρα αυτό που τρώμε είτε θα μας ανεβάσει στα ύψη είτε θα μας ρίξει στα τάρταρα. Αυτό το θέμα το γνωρίζει καλά η συγγραφέας του “The Happiness Diet”, Rachel Kelly, η οποία και λέει αναλυτικά ποια τρόφιμα μας κάνουν να τα βλέπουμε τα πράγματα ελαφρώς…χάλια.

Αναψυκτικά διαίτης

Η ασπαρτάμη, το τεχνητό αυτό γλυκαντικό, που υπάρχει σε διάφορα αναψυκτικά με λίγες έως καθόλου θερμίδες, περιέχει ένα αμινοξύ, το οποίο ονομάζεται φαινυλαλανίνη. Σε ορισμένες επιστημονικές μελέτες, όπως αυτή από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η φαινυλαλανίνη έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης (το νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας, που ρυθμίζει τη διάθεση). Αν θέλεις την ημερήσια δόση καφεϊνης σου, προτίμησε το μαύρο τσάι ή τον καφέ.

Δημητριακά και σνακ μπαρ

Δεν είναι ανάγκη να τα αποφύγεις όλα. Απλά πρέπει να είσαι προσεκτική στις αγορές σου και να προτιμάς αυτά που έχουν 8 γραμμάρια ζάχαρης ή λιγότερη. Πολλά προϊόντα περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, που σου δίνουν ένα προσωρινό μπουστάρισμα ενέργειας, το οποίο όμως μετά φεύγει. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό, απελευθερώνονται οι ορμόνες του στρες, προκαλώντας αλλαγές στη διάθεση.

Συσκευασμένα γλυκά

Δεν είναι μυστικό ότι η ζάχαρη είναι ένοχος και μάλιστα τα γλυκά, τα συσκευασμένα, τα οποία έχουν και τεχνητά χρώματα, συνδεθεί με μειωμένη συγκέντρωση και υπερκινητικότητα – ιδιαίτερα στα παιδιά. Οπότε αν θέλεις το γλυκάκι σου καλύτερα να προτιμήσεις κάτι από το φούρνο της γειτονιάς ή κάτι που έφτιαξες μόνη σου (όπως για παράδειγμα αυτά τα γλυκά με φρούτα).

Μαργαρινή

Το ήξερες πως ακόμα και η ταπεινή κατσαρίδα δεν θα φάει μαργαρίνη. Είναι βασικά καθαρά trans λιπαρά, το οποίο, τα οποία σε στέλνουν μακριά από την ευτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τη φυτίνη. Προτίμησε το πραγματικό βούτυρο ή ελαιόλαδο ή βούτυρο καρύδας.

Αλμυρά σνακ

Την επόμενη φορά που ετοιμάζεσαι να ανοίξεις ένα πακέτο πατατάκια ή συσκευασμένα φιστίκια, δες την ετικέτα τους. Πολλά περιέχουν MSG (ή γλουταμινικό νάτριο), έναν ενισχυτή γεύσης που συνήθως βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει έναν φοβερό πονοκέφαλο και να σε κάνει να νιώθεις αδυναμία.

Κονσέρβες

Τα κονσερβοποιημένα φασόλια και οι σούπες μπορούν επίσης να κρύβουν MSG και υπερβολικό νάτριο. Ψάξτε για κονσέρβες που είναι χωρίς BPA (Δισφαινόλη Α). Κάποιες μελέτες, όπως αυτή που έκανε η Ιατρική Σχολή του Γέιλ, έχουν δείξει ότι αυτή η μη-οργανική χημική ένωση παρεμβαίνει σε περιοχές του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν τη διάθεση και αλλά και τη μνήμη.