Ακολουθώ μία wellness influencer στο instagram, της οποίας τα story είναι σχεδόν αφιερωμένα στην kombucha. Κάποια στιγμή, μία άλλη φίλη, με ρώτησε που μπορεί να βρει εδώ στην Ελλάδα, ενώ η Madame Ginger πριν καιρό είχε ακούσει γι αυτή και μου είπε ότι πρέπει να γράψω, γιατί της φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.

Εγώ πάντως kombucha πίνω στο Mama Tierra και όταν θέλω να πάρω στο σπίτι συνήθως παίρνω την Kombucha Voelkel από ελεγχόμενη βιολογική καλλιέργεια χωρίς GM, την οποία και βρίσκω σε διάφορα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Βέβαια, αν έχεις διάθεση μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου.

Τι είναι όμως η kombucha;

Το kombucha είναι ένα ελαφρώς ανθρακούχο ποτό, που παρασκευάζεται μέσω της διαδικασίας ζύμωσης, όπως γίνεται και με τον μηλίτη, το κεφίρ ή το κβας. Παράγεται με τη ζύμωση τσαγιού, συνήθως μαύρου ή πράσινου, χρησιμοποιώντας μια αποικία βακτηρίων και ζύμης, που ονομάζεται “scoby”.

Η ζύμωση των βακτηρίων δημιουργεί ένα ποτό που είναι φυσικά πλούσιο σε υγιή, ευεργετικά προβιοτικά, αντιοξειδωτικά, οργανικά οξέα (οξικά οξέα) και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η ιστορία του είναι χιλιάδων χρόνων και πρόκειται για ένα παραδοσιακό ποτό που έχει χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητους πολιτισμούς για τη βελτίωση της υγείας. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βοηθά στην πέψη.

Κάτι ακόμα που κάνει είναι να φτιάχνει διάθεση. Τι θέλω να πω – Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο σχετίζονται άμεσα με τη διάθεση. Όσο ισχυρότερη είναι η παρουσία των βακτηρίων, τόσο πιο σταθερή (χωρίς up & down) είναι η διάθεση. Πρόκειται για τη λεγόμενη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου. Το έντερο και ο εγκέφαλος έχουν μία σταθερή επικοινωνία μέσω του νευρικού συστήματος, των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Και όταν το έντερο δεν περνά καλά και έχει δημιουργηθεί ένα ανθυγιεινό περιβάλλον (εξαιτίας των χαμηλών ευεργετικών βακτηριδίων), μπορεί να εμφανιστεί/προκληθεί κλινική κατάθλιψη, σύνδρομα χρόνιου άγχους και άλλες ψυχιατρικές ασθένειες όπως ADD και αυτισμός.

Το να πίνεις kombucha για πρώτη φορά ίσως σου προκαλέσει μία έκπληξη. Έχει γεύση παρόμοια με ζυμωμένο κόκκινο κρασί και μπορεί να θέλεις λίγο χρόνο για να τη συνηθίσεις. Αλλά αυτοί που ξέρουν λένε πως μία που πίνεις kombucha και μία που κολλάς. Για να πάρεις όλες τις καλές της ιδιότητες, προτείνεται να πίνεις ένα μπουκάλι την ημέρα. Και μπορεί να την πίνεις και με άδειο στομάχι.