Σίγουρα θα έχεις δει αυτό το καταπληκτικό φυτό, του οποίου το παρατσούκλι είναι “το πράσινο ελβετικό τυρί”, να υπάρχει παντού. Από ταπετσαρίες, υφάσματα, μέχρι και μαγιό. Ναι, η Monstera είναι τόσο hip, όσο είναι και ο Donald Trump στην Ιερουσαλήμ.

“Θύμα” της γοητείας της έχω πέσει κι εγώ, μιας και είναι ένα από τα φυτά που έχω βάλει μέσα στο σαλόνι μου και κάθε φορά που βγάζει και ένα νέο φύλο, με πιάνει η ίδια συγκίνηση που έπιασε τους Αεκτζήδες όταν σήκωσαν φέτος το πρωτάθλημα (μετά από 24 χρόνια).

Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως γι αυτό το υπέροχο φυτό;

Η Monstera είναι ένα τροπικό φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Αροειδή. To όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη “monstrum”, που σημαίνει “τέρας” και της δόθηκε εξαιτίας της εμφάνισής των φύλλων της, που συχνά έχουν τρύπες.

Σχετικά με αυτές τις τρύπες, οι επιστήμονες πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο το φυτό μεγιστοποιεί την επιφάνεια του φύλλου και επομένως την ικανότητά του να συλλαμβάνει το φως του ήλιου. Υπάρχει όμως και μία άλλη θεωρία, που λέει πως έτσι επιτρέπει στην τροπική βροχή να περνά μέσα από τα φύλλα, περιορίζοντας έτσι τη ζημιά στο φυτό. Αυτό εξηγεί και το άλλο όνομα της Monstera: Plant Hurricane (δηλαδή το Φυτό του Τυφώνα).

Στα βάθη της ζούγκλας, η Monstera μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει τεράστια και τα φύλλα της να φτάσουν και να πλατιάσουν μέχρι και τα 60 εκατοστά.

Το πιο διαδεδομένο είδος/ποικιλία είναι η Monstera Deliciosa ή οποία λέγεται και Mexican Breadfruit, γιατί βγάζει ένα φρούτο σε σχήμα καλαμποκιού, το οποίο λέγεται πως έχει μία γεύση ανάμεσα σε ανανά, μπανάνα και μάνγκο. Κατά τα άλλα το υπόλοιπο φυτό δεν είναι γευστικό, αλλά μάλλον προκαλεί προβλήματα στο στομάχι (δηλητηρίαση), ενώ το φρούτο αν το φας άγουρο κινδυνεύεις να ερεθίσεις άσχημα τη στοματική σου κοιλότητα.

Κάτι που δεν ήξερα, αλλά έμαθα είναι πως πολλοί μπερδεύουν τη Monstera deliciosa με το split-leaf philodendron. Η διαφορά τους είναι πως το πρώτο έχει και τρύπες στα φύλλα, ενώ το δεύτερο τα φύλλα του μοιάζουν εντελώς σκισμένα. Ένα κατατοπιστικό βίντεο που μπορείς να δεις και να μάθεις να τα ξεχωρίζεις αυτά τα δύο φυτά είναι αυτό εδώ.

Η φροντίδα της

Η Monstera χρειάζεται πολύ χώρο. Μην τη βάλεις σε κάποια γωνία ή περβάζι.

Στα τροπικά δάση η Monstera μεγαλώνει πάνω σε δέντρα. Αν θέλεις να της παρέχεις την ίδια στήριξη μέσα στο σπίτι ή στη βεράντα, μπορείς να βάλεις μία πέργκολα ή ένα στύλο για να σκαρφαλώσει και να στηριχθεί.

Αν δεν μπορείς να έχεις ένα ολόκληρο φυτό, μπορείς να κόψεις δύο φύλλα και να τα βάλεις μέσα σε ένα καθαρό βάζο με νερό και θα ζήσουν.

Πρέπει να βρεις μία ισορροπία με τον ήλιο και τη σκιά. Αν λούζεται με πολύ ήλιο, τα φύλλα της θα κιτρινίσουν. Αν μείνει στο σκοτάδι, το φυτό θα παρουσιάσει κάτι που ονομάζεται αρνητικός φωτοτροπισμός, όπου τα νέα φύλλα αναπτύσσονται προς το σκοτάδι και όχι προς το φως. Το καλύτερο είναι να την τοποθετήσεις κάπου φωτεινά, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Θέλει μέτριο πότισμα, περίπου μία φορά την εβδομάδα. Περίμενε μέχρι το χώμα να είναι αρκετά στεγνό πριν την ποτίσεις ξανά. Ωστόσο, μπορείς να ψεκάζεις τα φύλλα της. Γιατί θέλει να βρίσκεται σε περιβάλλον υγρασίας.

Καθάριζε τα φύλλα της με ένα μαλακό βρεγμένο πανί.

Αν δεν θες να σου γίνει τεράστια, μην τη μεταφυτεύεις συχνά.

Κεντρική Φωτογραφία: @thesill