Πολλές φορές όταν ξεκινώ έναν κύκλο μαθημάτων με ένα νέο μαθητή η ερώτηση “πόσο συχνά πρέπει να κάνω yoga για να δω αποτελέσματα” έρχεται μαζί με το καλημέρα. Και φαντάζομαι τώρα, λόγω εποχής, οι περισσότεροι που σκέφτονται να ξεκινήσουν yoga έχουν και αυτή την απορία.

Υπάρχει απάντηση.

Ανάλογα με τους στόχους που βάζεις, υπάρχει και μία ευρεία γκάμα απαντήσεων. Η δική μου συμβουλή είναι η εξής: Να ακούς το σώμα σου και όλα θα γίνουν. Yoga μπορείς πραγματικά να κάνεις κάθε μέρα. Για κάποιον που είναι αρχάριος και θέλει να μπει σε μία γιογκορουτίνα, θα του πρότεινα να κάνει 3 με 4 φορές την εβδομάδα μαθήματα που κρατούν από 20 έως 90 λεπτά. Αν μείνεις πιστός σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα γίνεις και πειθαρχημένος. Επίσης, δοκίμασε απλές στάσεις και κάνε focus σε αυτές, ώστε να βλέπεις αποτελέσματα.

Η πρακτική σου στη yoga θα δεις πως μέρα με τη μέρα θα εξελίσσετε. Στόχος σου δεν πρέπει να είναι να “κατακτήσεις” ή τελειοποιήσεις μία στάση και μετά να προχωρήσεις. Θα δεις πως ακόμα και με τις απλές στάσεις, όπως για παράδειγμα να καταφέρεις να πιάσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου, θα πάρεις μεγάλη ευχαρίστηση. Την ίδια ευχαρίστηση θα πάρεις και όταν καταφέρεις να κάνεις τη στάση κεφαλής.

Αυτό που οφείλω να σου πω, ως δασκάλα, είναι να γνωρίζεις πως όλες οι μέρες δεν είναι οι ίδιες. Κάποιες μέρες μπορεί να μην είναι καλές, να σου λείπει ενέργεια ή να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς. Μην σε νοιάζει. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνεις κάτι κακό. Τα αποτελέσματα τα σωματικά, αλλά και τα πνευματικά έρχονται μαζί με την πρακτική. Ή όπως έλεγε και ο Pattabhi Jois, μεγάλος δάσκαλος και ο ιδρυτής της Ashtanga Yoga, “η yoga είναι 99% πρακτική και 1% θεωρία. Κάνε την πρακτική σου και όλα θα έρθουν”.

Κεντρική Φωτογραφία: @Kathryn Budig