Το πλαστικό δεν μπορούμε πλέον ούτε να το αγνοήσουμε, ούτε να δραπετεύσουμε από αυτό. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από αυτό το καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Απλά σκέψου πόσα προϊόντα είναι φτιαγμένα από πλαστικό.

Τι μπορείς να κάνεις για να δείξεις ότι δεν πάει άλλο; Είτε μπορείς να πάρεις μέρος σε διάφορα project και να δείξεις την αγανάκτησή σου, όπως για παράδειγμα σε αυτό του Von Wong, που έρχεται στη χώρα μας με σκοπό να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.  Είτε να ενισχύεις επιχειρήσεις που δίνουν έκπτωση στα ροφήματα όταν τους πηγαίνεις το δικό σου ποτήρι πολλαπλών χρήσεων. Κατάλογο των επιχειρήσεων αυτών θα βρεις στο stopotirimou.gr.

Και σε καθημερινό επίπεδο μπορείς απλά να μάθεις ότι τα παρακάτω επτά αντικείμενα έχουν πλαστικό, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές τους που είναι περιβαλλοντικά φιλικές.

1.Σακουλάκια τσαγιού

Πολλές εταιρίες τσαγιού χρησιμοποιούν πολυπροπυλένιο, ένα πλαστικό σφράγισης, που βοηθά στο να μην διαλυθούν τα σακουλάκια.

Τι μπορείς να κάνεις: Να αγοράζεις χύμα τσάι και βότανα και να χρησιμοποιείς ατομικά χάρτινα φίλτρα μιας χρήσης ή ανοξείδωτο σουρωτήρι.

2. Σακουλάκια από πατατάκια

Τα σακουλάκια από τα πατατάκια είναι προφανώς πλαστικά, αλλά αν νόμιζες πως το εσωτερικό τους επειδή είναι σαν αλουμινένιο τουλάχιστον ένα μέρος τους ανακυκλώνεται, κάνεις λάθος. Οι σακούλες με τα πατατάκια είναι συσκευασίες κατασκευασμένες από film πολυπροπυλενίου (film PP), το οποίο δεν ανακυκλώνεται και στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) ή να οδηγηθεί για ταφή σε ΧΥΤΑ.

Τι μπορείς να κάνεις: Να φτιάχνεις τα δικά σου πατατάκια.

3. Κορδελάκια

Πολλά κορδελάκια που μοιάζουν να είναι από σατέν, είναι επί της ουσίας από πολυεστέρα ή πλαστικό.

Τι μπορείς να κάνεις: Προτίμησε χάρτινα κορδελάκια ή κάτι πιο natural για να τυλίξεις το δώρο σου.

4. ‘Χάρτινα’ ποτηράκια

Πολλά ποτηράκια του καφέ που δείχνουν να είναι από χαρτί ή από χαρτόνι, έχουν επένδυση πλαστικού μέσα ώστε να είναι αδιάβροχα.

Τι μπορείς να κάνεις: Να έχεις το δικό σου ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.

5. Βιοαποικοδομήσιμα μαχαιροπήρουνα

Αυτό δεν ισχύει για όλα τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, αλλά γι αυτά που είναι από άμυλο καλαμποκιού. Αυτά τα μαχαιροπίρουνα συχνά γίνονται με τη χρήση μείγματος πλαστικού και αμύλου αραβοσίτου και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τι μπορείς να κάνεις: Να έχεις μαζί σου τα δικά σου βιοδιασπώμενα μαχαιροπίρουνα.

6. Χαρτί περιτυλίγματος

Οποιοδήποτε χαρτί γυαλίζει μάλλον έχει επικάλυψη πλαστικού και δεν μπορεί εντελώς να ανακυκλωθεί.

Τι μπορείς να κάνεις: Να επιλέγεις καφέ χαρτί ή να χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιημένο χαρτί.

7. Κονσέρβες

Μπορεί να νομίζεις ότι προσέχεις το περιβάλλον όταν αγοράζεις φαγητό σε κονσέρβα αλλά πολλά από τα κονσερβοκούτια έχουν μία επένδυση από εποξική ρητίνη εσωτερικά.

Τι μπορείς να κάνεις: Να αγοράζεις φρέσκα τρόφιμα και λαχανικά και να έχει τα δικά σου δοχεία.