Μία από τις πρώτες εταιρίες που έμαθα, όταν άρχισα να μπαίνω στο μονοπάτι του βιγκανισμού ήταν η Aveda. Πρόκειται για ένα brand, όπου έχει προϊόντα περιποίησης μαλλιών, προσώπου και σώματος, τα οποία είναι διάσημα για τη φυσική τους προέλευση, την cruelty free φιλοσοφία τους (ναι, έχουν πάνω τους και το χαρακτηριστικό σηματάκι με το bunny), αλλά και την αγιουρβεδική προσέγγισή τους.

Πέρα από αυτά, εξίσου σημαντικό είναι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μία εταιρία που ανοίγει συνεχώς νέα μονοπάτια περιβαλλοντικής ευθύνης στη βιομηχανία της ομορφιάς. Μιας και είναι η πρώτη εταιρεία ομορφιάς στον κόσμο που κατασκευάζει τα προϊόντα μας με 100% αιολική ενέργεια και η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε το Ceres Principales το 1989 – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που κινητοποιεί τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πρακτικές που δεν επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη λειψυδρία ή άλλες προκλήσεις βιωσιμότητας.

Όλες οι συσκευασίες των προϊόντων Aveda είναι φτιαγμένες από PCR υλικά -υλικά που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί πριν ανακυκλωθούν- και ανακυκλώνονται και αυτές με τη σειρά τους.

Ο άνθρωπος που ευθύνεται για όλο αυτό είναι ο Horst Rechelbacher, ο οποίος το 1978 στη Μινεάπολη της Αμερικής, είχε ένα όραμα: να προσφέρει στους επαγγελματίες ομορφιάς φυσικά προϊόντα που θα βοηθήσουν τους ίδιους, τους πελάτες τους, τη Γη και τις κοινότητές της. Όλη αυτή η στάση ήταν αποτέλεσμα της επαφής του με τις ανατολικές φιλοσοφίες, μιας και στα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Horst υπέστη υπερκόπωση και κατάφερε να αναρρώσει χάρη σε βότανα που του έδινε η μητέρα του, αλλά και στη γιόγκα και το διαλογισμό, ενώ το 1970 έζησε στην Ινδία και ενσωμάτωσε την Αγιουρβέδα στον τρόπο ζωής του και στο επιχειρηματικό του μοντέλο.

Συνήθισε μάλιστα να λέει κάτι πολύ ωραίo:

Είμαστε η γη. Είμαστε το χώμα. Είμαστε το νερό. Είμαστε τα πάντα. Δοκιμάστε λοιπόν έναν βιολογικό τρόπο ζωής. Γίνετε ένας αγρότης. Καλλιεργήστε μέσα στο δικό σας το σπίτι. Καλλιεργήστε την δική σας μέντα και φτιάξτε το δικό σας τσάι. Γιορτάστε τη ζωή

Εμπνευσμένη από την 5.000 ετών αρχαία αυτή ινδική θεραπευτική παράδοση, η Aveda αντιμετωπίζει την ομορφιά με ολιστικό τρόπο, κατά τον οποίο τα μαλλιά, το τριχωτό της κεφαλής, το σώμα και το δέρμα είναι ένα, οπότε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες φροντίζουν τις ανάγκες των πελατών από “την κορυφή ως την ψυχή”.

Και αν θέλεις να μιλήσουμε με αριθμούς, την Aveda την εμπιστεύονται περισσότεροι από 50.000 επαγγελματίες ομορφιάς παγκοσμίως ενώ τα προϊόντα βρίσκονται σε περισσότερα από 9.000 κομμωτήρια.

Καταλαβαίνεις τη χαρά μου όταν έμαθα πως όχι μόνο τα Aveda ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά άνοιξε και το πρώτο flagship Aveda κομμωτήριο, το Aveda-ΤΕΟ Lifestyle, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Ερυθραία και σαν μπαίνεις μέσα του, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιον Zen κήπο. Και μάλιστα τριώροφο κήπο, όπου στο ισόγείο του μπορείς να δεις, να πιάσεις και να μυρίσεις όλα τα προϊόντα μαλλιών της Aveda.

Σαν εμπειρία, το να σε λούζουν και να χτενίζουν με τα Aveda είναι ό,τι πιο κοντά σε spa pampering, ωστόσο δεν είναι ότι απλά γίνεται χρήση αυτών των προϊόντων σε ένα ωραίο περιβάλλον. Είναι ότι οι hair experts με τεχνικές που προέρχονται από τις πρακτικές της Αγιουρβέδα καταλαβαίνουν ποιο προϊόν είναι ιδανικό για τις ανάγκες των μαλλιών σου και σου το συστήνουν, ενώ στη όλη αυτή διαδικασία πρόσθεσε και ένα τέλειο μασάζ κεφαλής και έγινες.

Έφυγα από εκεί με την υπόσχεση ότι θα ξαναπάω και ας βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα μακριά από τη βάση μου. Αυτή η ολιστική προσέγγιση, που βίωσα εκεί, είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα. Ξαφνικά δεν δείχνεις όμορφη, αλλά και νιώθεις.

Και ναι δεν έχει μόνο γυναικείο department, αλλά και αντρικό σε περίπτωση που θέλεις να πας με το boyfriend.

Σημείωση: Το κομμωτήριο είναι vegan όσο αφορά στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.