Μα ποιος χρειάζεται βούτυρο, γάλα και αυγά;

Όταν κάνεις μία vegan διατροφή τα γεύματα είναι το ένα θέμα και το άλλο είναι να μάθεις να φτιάχνεις γλυκά χωρίς γάλα, αυγά και βούτυρο. Και ναι μπορείς να τα πας περίφημα στο baking χωρίς τα παραπάνω υλικά. Το καταπληκτικό βιβλίο συνταγών “Vegan for Everybody” ξέρει τι να σου προτείνει για να τα καταφέρεις:

1.Λάδι καρύδας

Σκέψου πως το λάδι καρύδας είναι το βούτυρο σου. Και τα δύο είναι κορεσμένα λιπαρά που μένουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως γράφει και το βιβλίο: “Αντιθέτως με το βούτυρο, το οποίο είναι 16 με 18% νερό, το λάδι καρύδας είναι 100% λιπαρά. λιπαίνει τους κόκκους του αλευριού με λιπαρά, περιορίζει την ανάπτυξη γλουτένης, η οποία δημιουργείται όταν το αλεύρι συνδυάζεται με υγρό και το οποίο κάνει τα αρτοσκευάσματα πιο chewy.

2. Οργανική ζάχαρη

Μπορεί να σου προκαλέσει έκπληξη, αλλά η συνηθισμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο συχνά δεν είναι vegan, λόγω του οστικού ζωικού άνθρακα, μέσω του οποίου μερικές φορές γίνεται η επεξεργασία και η λεύκανση. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουρη είναι να αγοράζουμε βιολογική ζάχαρη, η οποία ποτέ δεν επεξεργάζεται με αυτόν τον τρόπο. Μερικές φορές, οι βιολογικές ζάχαρες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από την κανονική ζάχαρη, αλλά αυτό συνήθως δεν επηρεάζει στo baking. Εάν αυτό σε ανησυχεί, μπορείς να τη χτυπήσεις ελαφρώς στο μπλέντερ.

3. Γάλα βρώμης

Όλα τα φυτικά γάλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρτοσκευάσματα, ωστόσο σύμφωνα και με τους συγγραφείς του ATK, το γάλα βρώμης είναι το ιδανικό Αυτό συμβαίνει, γιατί περιέχει ζάχαρη, που το κάνει να καφετίζει ωραία όταν ψήνεται. Δίνει, επίσης, μία επιπλέον γλυκιά γεύση, όπως το γάλα αγέλαδας. “Χωρίς τις πρωτεΐνες γάλακτος από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα vegan αρτοσκευάσματα, ακόμη και όταν ψήνονται στο ανώτερο χρονικό διάστημα, μπορούν να είναι ανοιχτά – ακόμη και λευκά. Το γάλα καρύδας κάνε τέτοια γλυκά με ήπια γεύση”.

4. Aquafaba

Αυτό το συστατικό, που στην ουσία είναι ο ζωμός από ρεβίθια, χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των αυγών. Μπορεί να χτυπηθεί σαν ασπράδι αυγού και να γίνει σαν ένας στερεός, αφράτος αφρός όταν χτυπηθεί μαζί με cream of tartar γνωστό και ως κρεμόριο.

5. Vegan σοκολάτα

Αν η σοκολάτα έχει γάλα ή μη οργανική ζάχαρη, αυτό σημαίνει πως δεν είναι vegan, οπότε να είσαι προσεκτική με τις ετικέτες των συστατικών. Συνήθως οι πικρές σοκολάτες είναι vegan.

6. Χυμός λεμονιού

Συνήθως το buttermilk χρησιμοποιείται στο baking για να μπουστάρει την ιδιότητα της να φουσκώνει και να μαλακώνει. Το καλύτερο υποκατάστατο του buttermilk είναι ο χυμός λεμονιού, που είναι 10 φορές πιο όξινο από το ξύδι. Εξαιτίας αυτού, κάνει τέλεια δουλειά στο να μιμείται τις ιδιότητες του buttermilk, βοηθώντας τα κέικ σου να φουσκώνουν και τα μπισκότα να είναι αφράτα και μαλακά.

Φωτογραφίες: @minimalistbaker