Δεν νομίζω πως υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη, που όταν έτρεξε πρώτη φορά στη ζωή του μετά σκέφτηκε “α τι ώραια, θα το ξανακάνω”. Οι περισσότεροι μετά από την πρώτη μας προσπάθεια ως δρομείς, σταματήσαμε κάπου στα μισά της διαδρομής, βάλαμε τα χέρια μας στη μέση, κοιτάξαμε μία το γη και μία τον ουρανό και κατακόκκινοι όπως ήμασταν και με βλέμμα απελπισίας είπαμε “γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου”.

Μετά βέβαια από τις πρώτες φορές και όταν πλέον αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας ενώ τρέχουμε, αρχίσαμε να το απολαμβάνουμε.

Στο ενδιάμεσο αυτών των δύο καταστάσεων, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείς να κάνεις για να αγαπήσεις πιο εύκολα το τρέξιμο.

Βρες μία διασκεδαστική διαδρομή 

Μη φοβάσαι να πειραματιστείς με τη διαδρομή σου, ώστε να την κάνεις λίγο περισσότερο διασκεδαστική…σαν να έπαιζες σε video game με πολλές πίστες. Βρες μία που πραγματικά θα είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία για σένα. Για παράδειγμα, είναι ωραία να τρέχεις μέσα σε ένα πάρκο ή κατά μήκος της παραλιακής, ωστόσο αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι και λίγο βαρετό. Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις να τρέξεις μέσα στην πόλη; Και σαν αίλουρος να μπεις ανάμεσα σε κίνηση και ανθρώπους; Πάντα βέβαια με προσοχή απέναντι στα αυτοκίνητα και μηχανάκια και σεβασμό στους πεζούς.

Ντύσου ωραία 

Στα αγγλικά υπάρχει αυτή η φράση “dress for success”. Που παρόλο που είναι ένα κλισέ, έχει ένα δίκιο. Στην προκειμένη περίπτωση, αν θέλεις να νιώσεις σαν runner, ίσως να χρειαστείς να μοιάζεις και σαν runner. Βρες το στυλ σου και “υπηρέτησέ” το. Φόρα χρώματα και patterns που σε κάνουν να νιώθεις ωραία και που φυσικά βοηθούν στο να τρέχεις άνετα. Και να θυμάσαι αυτό: να τρέχεις πάντα λες και στον τερματισμό σε περιμένεις αυτός ή αυτή που θέλεις.

Φτιάξε playlist

Μερικές φορές μπορεί να σου αρέσει να τρέχεις και το μόνο που να θέλεις να ακούς να είναι ο ήχος της αναπνοής σου. Μερικές φορές για μένα αυτό, λειτουργεί σας διαλογισμός. Με κάνει να συγκεντρώνομαι περισσότερο. Όμως όταν ξεκίνησα να τρέχω, μου άρεσε να φτιάχνω playlists με τραγούδια που με ανέβαζαν ψυχολογικά και μου έδιναν αυτοπεποίθηση και κουράγιο να συνεχίσω. Θα συνιστούσα να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Και κάτι τελευταίο: Το μαγικό πράγμα με το τρέξιμο είναι ότι ποτέ δεν θα νιώσεις πως “το έχεις” τελείως. Κάθε διαδρομή είναι και διαφορετική (ακόμα και αν είναι η ίδια στην κυριολεξία) και κάθε γραμμή τερματισμού οδηγεί σε μια νέα εκκίνηση.

Φωτογραφία: @Allymisslove