Μία γύρα στο internet θα σε φέρει μπροστά σε άπειρες συμβουλές προσωπικής ευτυχίας, ωστόσο αν πρέπει να εμπιστευθείς μόνο μία πηγή, αυτοί είναι η νευροεπιστήμη. Νευροεπιστήμονες μελέτησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και έμαθαν πολλά σχετικά με το τι θα μας χαρίσει χαρά.  Ο Alex Korb, ερευνητής/νευροεπιστήμονας του UCLA μίλησε στο Time και τα είπε όλα:

1. Η πιο σημαντική ερώτηση να κάνεις όταν νιώθεις πεσμένος.

Μερικές φορές δεν μοιάζει λες και ο εγκέφαλός σου θέλει να είσαι χαρούμενος. Μπορεί να νιώθεις ενοχές ή ντροπή. Γιατί; Είτε το πιστεύεις είτε ο όχι, η ενοχή και η ντροπή ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Και ανησυχείς πολύ επίσης. Γιατί; Βραχυπρόθεσμα, το να ανησυχείς κάνει τον εγκέφαλό σου να αισθανθεί λίγο καλύτερα – τουλάχιστον κάνεις κάτι για τα προβλήματά σου.

Ωστόσο, η ενοχή, οι ντροπή και η ανησυχία είναι απαίσιες λύσεις σε μακροχρόνιο επίπεδο. Οπότε τι πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες: Να αναρωτηθείς:

Για ποιο πράγμα είμαι ευγνώμων;

Ναι, η ευγνωμοσύνη είναι υπέροχο πράγμα και επίσης επηρεάζει τον εγκεφάλό σου σε βιολογικό επίπεδο. Μάθε πως η ευγνωμοσύνη κάνει ότι κάνουν τα αντικαταθλιπτικά: μπουστάρει το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη και το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.

Το ξέρω πως πολλές φορές η ζωή μοιάζει με μία κλοτσιά κάτω από τη μέση και πως νιώθεις πως δεν υπάρχει τίποτα για να νιώθεις ευγνώμων. Αλλά μάντεψε. Δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να βρεις κάτι. Το ψάξιμο είναι που μετράει.

Και η ευγνωμοσύνη δεν κάνει απλά τον εγκέφαλό σου χαρούμε – μπορεί επίσης να δημιουργήσει μία θετική λούπα στις σχέσεις σου. Οπότε να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι.

Αλλά τι συμβαίνει όταν αρνητικά αισθήματα σε κυριεύουν; Τότε πρέπει να κάνει το παρακάτω:

2. Προσδιόρισε τα αρνητικά συναισθήματα

Νιώθεις απαίσια. Εντάξει. Δώσε ένα όνομα σε αυτό το συναίσθημα. Λύπη; Άγχος; Θυμός;

Είναι τόσο εύκολο. Σου μοιάζει χαζό; Το κεφάλι σου έχει άλλη άποψη. Η καταστολή των συναισθημάτων δεν λειτουργεί και μπορεί να προκληθεί έκρηξη. Με το να κατονομάσεις όμως, από την άλλη πλευρά, κάνει μία πολύ μεγάλη διαφορά.

Ο διαλογισμός χρησιμοποιεί αυτό το “εργαλείο”. Το να αντιλάμβανεσαι και να κατονομάζεις είναι θεμελιώδες εργαλείο του mindfulness.

Για την ακρίβεια, επηρεάζει τόσο δυνατά τον εγκέφαλο που δουλεύει και με τους άλλους ανθρώπους. Το να κατονομάζεις τα συναισθήματα είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι διαπραγματευτές του FBI όταν έχουν να κάνουν με καταστάσεις ομηρείας.

Με το στρες όμως τι γίνεται;

3. Πάρε αυτή την απόφαση

Όταν παίρνεις μία απόφαση δεν είναι λες και επιτέλους το κεφάλι σου ησυχάζει; Αυτό δεν είναι τυχαίο. Έρευνες έχουν δείξει πως με το να παίρνουμε αποφάσεις μειώνεται το άγχος και η ανησυχία, όπως επίσης και είναι και μία πολύ καλή βοήθεια στο να λύνουμε προβλήματα.

Ωστόσο ναι, το να αποφασίζουμε είναι δύσκολο. Οπότε τι είδους αποφάσεις πρέπει να παίρνουμε; Η νευροεπιστήμη σαφώς και έχει την απάντηση:

Πάρε μία “αρκετά καλή” απόφαση. Μην ιδρώσεις την φανέλα για να πάρεις την 100% καλύτερη απόφαση. Όλοι ξέρουμε πως το να είμαστε τελειομανείς δημιουργεί στρες. Και οι έρευνες το επιβεβαιώνουν.

Το να προσπαθείς να είσαι τέλειος, πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με συναισθήματα και σε κάνει να νιώθεις εκτός ελέγχου.

Όταν παίρνεις μία απόφαση, ο εγκέφαλός σου αισθάνεται πως έχεις το έλεγχο. Άρα το στρες μειώνεται. Επίσης, κάτι ακόμα καταπληκτικό που συμβαίνει είναι πως με το να αποφασίζεις αυξάνεται κατακόρυφα και το αίσθημα της ευχαρίστησης.

Μήπως όμως όλα τα παραπάνω είναι αρκετά μοναχικά για να οδηγούν στην ευτυχία; Και εδώ ακριβώς είναι που βάζουμε και άλλους ανθρώπους στο παιχνίδι

4. Άγγιξε άλλους ανθρώπους

Όχι απότομα και χωρίς να το θέλουν, γιατί αυτό μπορεί να σε φέρει σε άβολες καταστάσεις. Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε πως μας αγαπάνε και μας δέχονται. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει, πονάει.

Σύμφωνα με έρευνα που έχουν κάνει οι νευροεπιστήμονες, η απόρριψη δεν κάνει απλά την καρδιά σου να πονάει, αλλά κάνει και το μυαλό σου να πονάει λες και είναι σπασμένο πόδι.

Οι σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για να νιώθει ο εγκέφαλός σου ευτυχισμένος. Θέλεις αυτό να το πας στο επόμενο επίπεδο; Άγγιζε τους ανθρώπους.

Το άγγιγμα είναι ιδιαίτερα δυνατό και δεν του έχουμε δώσει τα credit που του αξίζουν. Σε παρακινεί, αυξάνει την αίσθηση της συλλογικότητας, βελτιώνει το φλερτ, μπουστάρει μέχρι και τις μαθηματικές σου δεξιότητες.

Το να αγγίζεις κάποιον που αγαπάς, μειώνει τον πόνο.

Οπότε σήμερα αγκάλιασε κάποιον. Και όχι στα πεταχτά. Οι νευροπιστήμονες προτείνουν μεγάλες σε διάρκεια αγκαλιές.

Και αν δεν έχεις κάποιον να αγκαλιάσεις, οι επιστήμονες προτείνουν να πας για μασάζ. όπου η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη αυξάνονται.

Είσαι έτοιμος μετά από αυτές τις 4 αλλαγές στη ζωή σου, να νιώσεις υπερευτυχισμένος σήμερα;

Είναι μία καλή μέρα για να ξεκινήσεις.