Η Βίκυ Πρασσά, ιδιοκτήτρια της Philocanna και καλλιεργήτρια κάνναβης μιλάει στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου για το κακώς δαιμονοποιημένο φυτό και τα δυνητικά του οφέλη.

Από 450 π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έφτιαχναν σκοινιά και υφάσματα από κάνναβη. Κατί που συνεχίστηκε μέχρι το 1957 που εφαρμόστηκε ο απαγορευτικός νόμος για την καλλιέργεια του φυτού στην χώρα μας. 60+1 χρόνια πριν υπήρχαν επτά κανναβουργεία για την δημιουργία σκοινιών, ενώ ήταν πολύ διαδεδομένη και η οικιακή χρήση της κάνναβης. Μπορεί και για κάπνισμα, σίγουρα όμως και για την κατασκευή προϊόντων που θα την είχαν ως βάση.

Κατά τις δηλώσεις της Ελένης Μπέλλου, εκπροσώπου της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης για την Κάνναβη που θα γίνει στην Αθήνα (12-14/1 στο Γήπεδο Taekwondo του Φαλήρου), «η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην κάνναβη». Κάτι που επιβεβαιώνει η Βίκυ Πρασσά, ιδιοκτήτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Philocanna και καλλιεργήτρια κάνναβης στο Χάμπολντ, στο Σμαραγδένιο Τρίγωνο της Καλιφόρνιας που συμμετέχει στην expo με μια διάλεξη για τις μεθόδους καλλιέργειας σε μεσογειακό κλίμα.

Πριν αρκετά χρόνια, ήμουν δασκάλα σε σχολείο αγγλικών στην Ινδονησία κι έμαθα από έναν σουηδό φίλο μου, τον Γκούσταβ, για την δουλειά που κάνει σε μια φάρμα της Καλιφόρνιας με φαρμακευτική κάνναβη. Δεν το πίστευα ότι υπάρχει τέτοια δουλειά, ούτε κι ότι θα πάω ποτέ εγώ εκεί. Απλά με είχε εντυπωσιάσει η ιδέα. Γενικά έψαχνα περισσότερες πληροφορίες για την κάνναβη, γιατί όταν σπούδαζα Αγγλία, η θεία της κολλητής μου είχε όγκο στον εγκέφαλο και της έδιναν έξι μήνες με ένα χρόνο ζωή – ο γιoς της που ήταν τότε φοιτητής Ιατρικής έμαθε ότι η κάνναβη ίσως μπορεί να την θεραπεύσει, Έτσι, φύτεψαν κάνναβη στο μπαλκόνι τους το ‘97 και η μητέρα του έζησε τέσσερα χρόνια παραπάνω. Όταν γύρισα στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχα υπολογίσει, δεν είχα επιλογές κι έπρεπε να βρω λύσεις άμεσα. Πήρα τηλέφωνο τον φίλο μου, αλλά δεν μπορούσε να μου πει πολλά πράγματα γιατί τότε ήταν ακόμη παράνομα και πολύ κρυφά όλα. Αποφάσισα να δω μόνη μου τι συμβαίνει και πήγα στο Χάμπλοντ, ένας από τους τρεις νομούς στο Σμαραγδένιο Τρίγωνο, όπου καλλιεργείται περισσότερη κάνναβη απ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί.

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στην Popaganda.