Το δεύτερο μάθημα yoga, όπου έκανα, ήταν αφιερωμένο στο αγαπημένο μου chackra, το τέταρτο chackra, γνωστό και ως το chakra της καρδιάς. Στα σανσκριτικά ονομάζεται Anahata. Το χρώμα, που το ενδυναμώνει είναι το πράσινο, ενώ η αίσθηση με την οποία συνδέεται είναι η αίσθηση της αφής. Μερικές ακόμα πληροφορίες γι αυτό είναι πως το στοιχείο του είναι ο αέρας, η μουσική νότα που επιδρά πάνω του είναι το Φα, ο πλανήτης με τον οποίο συνδέεται είναι η Αφροδίτη, και τα αιθέρια έλαια τα οποία το αφυπνίζουν είναι του τριαντάφυλλου, του γερανιού, του neroli, του ylang ylang, του γιασεμιού και του περγαμόντου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα chakras είναι μετασχηματιστές βιοενέργειας, τα οποία απορροφούν, αλλά και εκπέμπουν δονήσεις. Και όχι, δεν μπορούμε να τα πιάσουμε.

Το Anahata chakra εντοπίζεται στο θωρακικό πλέγμα και οι στάσεις της yoga, οι οποίες το ενεργοποιούν είναι οι υπερεκτάσεις κορμού (γέφυρα, καμήλα, χορευτής κ.α.), οι στροφές κορμού που διευρύνουν το θώρακα και η πλευρικού τύπου αναπνοή (κάθε φορά που εισπνέουν ανοίγουμε τα πλευρά μας σα να ήταν ένα ακορντεόν και κάθε φορά που εκπνέουμε τα μαζεύουμε).

Πέρα όμως από τη σωματική άσκηση, αυτό το chackra ενεργοποιείται και με πρακτικές Karma Yoga. Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο βιβλίο “Οι διδακτικές τεχνικές της Hatha- Yoga” του Μιχάλη Φιλίνη, η Karma Yoga είναι η ανιδιοτελής υπηρεσία προς τις άλλες υπάρξεις (άνθρωποι-ζώα-φυτά). Karma Yoga μπορεί να είναι κάτι πολύ ταπεινό, όπως σκούπισμα πατώματος, μαγείρεμα, ή κάτι πιο εκλεπτυσμένο όπως ζωγραφική, κηπουρική, συγγραφή κειμένων.

Γιατί είναι σημαντικό να το ενεργοποιήσεις

Η καρδιά γεννά το μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο σώμα. Το ηλεκτρικό πεδίο όπως μετράται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) είναι περίπου 60 φορές μεγαλύτερο σε πλάτος από τα κύματα του εγκεφάλου που καταγράφηκαν σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), σύμφωνα με το Heart Math Institute. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πως η καρδιά είναι εξίσου σημαντική με τον εγκέφαλό μας.

Σε ένα πιο πνευματικό επίπεδο, το chakra της καρδιάς είναι αυτό που φέρνει την αγάπη μέσα στη ζωή. Είναι το κέντρο των πιο ισχυρών δεσμών με τα υπόλοιπα όντα, είναι το κέντρο της αίσθησης της συμπόνοιας και της φροντίδας, το κέντρο όπου τα αισθήματα της αγάπης για τον ίδιο μας τον εαυτό, ο αλτρουισμός, η γενναιοδωρία, η ευγένεια και ο σεβασμό πηγάζουν.

Η ενέργεια του Anahata μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε κομμάτι κάτι μεγαλύτερου, πως είμαστε διασυνδεδεμένοι μέσα σε ένα περίπλοκο πλέγμα σχέσεων που εκτείνονται μέσα από τη ζωή και το σύμπαν. Όταν κάποιος έχει ανοιχτή καρδιά, δημιουργεί αυτομάτως ένα ασφαλέστερο και υποστηρικτικό περιβάλλον.

 

Τα μαθήματα yoga by Lady Papaya γίνονται στην iFocus Gallery. Ακολούθησέ την στο Instagram και το Facebook για να μαθαίνεις πρώτη το πότε, αλλά και το θέμα του κάθε μαθήματος.