Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις και το γεγονός πως σύμφωνα με έρευνα υπάρχει πλέον μία νέα διαταραχή ύπνου, που σχετίζεται με την επιδίωξη του τέλειου νυχτερινού ύπνου, το επιβεβαιώνει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine και οι μελετητές εξήγησαν πως χρησιμοποίησαν το όρο “orthosomnia”, όπου βγαίνει από το “ortho”, που στα ελληνικά σημαίνει σωστό και το “somnia” που σημαίνει ύπνος και πως αυτή η διαταραχή επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν εμμονή με τα αποτελέσματα του tracker τους, που καταγράφουν τον ύπνο και την άσκησή τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: “η χρήση φορετών συσκευών που καταγράφουν τον ύπνο είναι ολοένα και μεγαλύτερη και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να τσεκάρουν τα patterns του ύπνου τους.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών που αναζητούν θεραπεία για αυτοδιαγνωσθείσες διαταραχές ύπνου, όπως η ανεπαρκής διάρκεια του ύπνου και αϋπνία λόγω φωτός ή ανήσυχος ύπνος, που παρατηρούνται στα δεδομένα του sleep tracker τους”.

Με απλά λόγια άνθρωποι πατάνε πάνω στις καταγραφές του tracker και πείθουν τον εαυτό τους πως πάσχουν από διαταραχές στον ύπνο ακόμα και αν δεν πάσχουν.

Παθαίνουν δηλαδή μία εμμονή με το σωστό ύπνο, το τίμιο, το τέλειο.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου της Αμερικής, οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως 7 με 9 ώρες ύπνου, και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και είναι διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά αν ξυπνάς και νιώθεις φρέσκος και…ζωντανός, αυτό σημαίνει πως είχες έναν καλό ύπνο – ανεξαρτήτως από το τι σου λέει το tracker σου.

Αν λοιπόν θεωρεί πως το tracker σου κάνει τη ζωή δύσκολη αντί για εύκολη, ξεκίνα και πάλι να μετρά πρόβατα.