Μου αρέσει πάρα πολύ να σου γράφω για τους ανθρώπους που με εμπνέουν. Σου μίλησα για τον εκπληκτικό Joaquin Phoenix, που αποκάλυψε σε συνέντευξή του τι ήταν αυτό που τον έκανε να είναι vegan εδώ και 40 χρόνια, αλλά και για την 60χρονη Zen Βουδίστρια μοναχή, Jeong Kwan, η οποία μίλησε για την πραγματική ελευθερία και την ασταμάτητη δημιουργικότητα.

Σε αυτή τη λίστα, λοιπόν, τη λίστα της έμπνευσης, βάζω και τον Richard Branson. Άλλωστε έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές, ως διευθύντρια και αρχισυντάκτρια στα sites, που δούλευα, την ατάκα του “να εκπαιδεύεις τόσο καλά τους συνεργάτες σου ώστε να μπορούν να φύγουν και να τους συμπεριφέρεσαι τόσο καλά ώστε να μην θέλουν να το κάνουν”. Και για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι κάθε ομάδα που δούλεψε μαζί μου πέρασε καλά. Ας επιστρέψουμε όμως στον κύριο Branson.

Ο Branson, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, είναι δισεκατομμυριούχος. Είναι ο ιδρυτής της Virgin Group, όπου κάτω από την ομπρέλα της έχει πάνω από 400 εταιρείες, είναι ένας από τους χρηματοδότες της Memphis Meats, της οποίας βασική της δραστηριότητα είναι η παραγωγή κρέατος από ζωικά κύτταρα (η εταιρεία τοποθετεί τα ζωντανά κύτταρα σε δεξαμενές και εκεί αναπτύσσεται το κρέας με τη χρήση οξυγόνου, ζάχαρης και άλλων ουσιών), και είναι γνωστός για την ηθική του ως αφεντικό.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα τόσο επιτυχημένος. Ως αγόρι είχε θέματα δυσλεξίας και μάλιστα σε ένα γράμμα στο νεότερο εαυτό του, που δημοσιεύτηκε στο blog της Virgin είχε γράψει: “Ξέρω πως δυσκολεύεσαι στο σχολείο και θέλω να σου δώσω μία συμβουλή ώστε να γίνεις ο καλύτερος που μπορείς, ακόμα και αν είναι δύσκολο και νιώθει πως όλος ο κόσμος είναι εναντίον σου. Δεν πρέπει ποτέ να νιώθεις πως είναι ελάττωμα το ότι είσαι διαφορετικός ή να πιστεύεις πως κάτι πάει λάθος με εσένα. Το να διαφέρεις είναι το μεγαλύτερο προσόν και θα σε βοηθήσει να επιτύχεις”.

Ο άνθρωπος βέβαια που ενέπνευσε τον Branson είναι η μητέρα του, η Eve.

Ακόμα και η συμβουλή καριέρας που δίνει ο ίδιος στους νέους ανθρώπους, είναι λόγια που του έχει πει η μητερά του και είναι αυτά:

Ποτέ μην κοιτάς πίσω μετανιωμένος – προχώρα στην επόμενη κίνηση

Όπως μπορείς να καταλάβεις η καλύτερη συμβουλή από έναν από τους σημαντικότερους entrepreneurs όλων των εποχών δεν έχει να κάνει ούτε με securing funding, ούτε με trending στα social media, ούτε με την πρόσληψη της τέλειας ομάδας.

Έχει να κάνει με mindset.

Να θυμάσαι πως εσύ είσαι ο καθρέφτης της δουλειάς σου και η δουλειά σου είναι ο καθρέφτης ο δικός σου. Το να κάνει focus στο παρελθόν μπορεί να κάνει το εγχείρημά σου να αποτύχει, αντί να πετύχει.

Για πολλούς αυτό είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη. Ειδικά αν είσαι τελειομανής. Μπορείς πολύ εύκολα να κολλήσεις με κάτι που έκανες λάθος ή να ζεις μετανιωμένος.

Ο χρόνος που οι άνθρωποι σπαταλούν έχοντας μετανιώσει για τα λάθη τους, αντί να βάζουν την ενέργειά τους σε ένα άλλο project, είναι κάτι που πάντα με εκπλήσσει“, έχει πει ο Branson.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η μετάνοια δεν είναι απλά ρουφήχτρα χρόνου και ενέργειας, αλλά είναι και πολύ κακή για τη σωματική σου υγεία. Σύμφωνα με έρευνα του AARP, “η μετάνοια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, και να επηρεάσει αρνητικά το ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Εμποδίζει την ικανότητα ανάκαμψης από ένα στρεσογόνο γεγονός παρατείνοντας αυτή τη συναισθηματική κατάσταση για μήνες, χρόνια, μπορεί και για πάντα”.

Απλά εδώ θέλω λίγο την προσοχή: είναι άλλο πράγμα να κάνεις ένα λάθος και να δέχεσαι τις συνέπειες και είναι άλλο πράγμα να παρατείνεις τις επιπτώσεις αυτού του λάθους, νιώθοντας συνεχώς μετανιωμένος.

Γι αυτό κάνε το σαν τον Branson (ή μάλλον σαν τη μητέρα του). Σταμάτα να αυτομαστιγώνεσαι και προχώρα.

Ένα απλό κόλπο για να προχωρήσεις είναι όντως και στην κυριολεξία να προχωρήσεις. Η σωματική κίνηση και η βαθιά αναπνοή μπορούν να εμποδίζουν τα patterns τοξικό σκέψεων. Όταν είσαι νιώθεις ότι αρχίζεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα παλιά, πήγαινε μία βόλτα και εκεί συγκεντρώσου σε κάτι που θέλεις ή εκεί που θέλεις να πας.

Χρησιμοποίησε την πολύτιμη ενέργειά σου και την προσοχή σου κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω. Και να θυμάσαι πως πάντα πηγαίνουμε εκεί που θέλουμε.

Φωτογραφίες: @richardbranson