Ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ακόμα και αν μετρήσουμε όλα τα πρόβατα του κόσμου είναι το χρόνιο στρες και το βαρύ πρόγραμμα δουλειάς. Και όπως όλοι ξέρουμε ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, καθώς το σώμα αναζωογονείται ενώ εμείς κοιμόμαστε. Μια κατάσταση όπως η αϋπνία μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της διαταραχής των κιρκαδιανών ρυθμών του σώματος ή της ομοιόστασης ύπνου-αφύπνισης. Ο κιρκαδιανός ρυθμός αναφέρεται στο βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τον κύκλο ημέρας και νύχτας.

Κανονικά, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ρυθμίσει μόνο του τον κύκλο του ύπνου. Όσο περισσότερο ένα άτομο μένει ξύπνιο και δραστήριο , τόσο περισσότερο νιώθει την ανάγκη να κοιμηθεί, και το αντίθετο.

Η αποδιοργάνωση όμως του κύκλου του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, όπου το σώμα χάνει την ικανότητά του να αυξήσει και να μειώσει την ορμόνη του ύπνου τη σωστή στιγμή στις σωστές ποσότητες.

Και εδώ είναι που βάζουμε στη ζωή μας το ashwagandha.

Πριν προλάβεις να πεις “μιλάς με γρίφους γέροντα”, άσε με να σου πω ότι το ashwagandha είναι γνωστό και ως αλικάκαβο και πρόκειται για ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην Ayurveda. Είναι γνωστό για την επίδρασή του σε διάφορα συστήματα του σώματος, ανάμεσά τους το ανοσοποιητικό, το νευρολογικό, το αναπαραγωγικό και το ενδοκρινικό.

Πώς λοιπόν αυτό το βότανο βοηθά στην αϋπνία; Ας εξετάσουμε τα πράγματα ένα προς ένα:

1. Η Ayurveda συνιστά τη χρήση του ashwagandha για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της ενδυνάμωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση του λήθαργου και της κούρασης.

2. Το ashwagandha βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ενισχύει το μεταβολισμό.

3. Οι αντιβακτηριακές και ανοσοδιαμορφωτικές ιδιότητες του βοηθούν στην αποφυγή μολύνσεων και στην ταχύτερη ανάκαμψη.

4. Το Ashwagandha βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης στρες) στο σώμα.

5. Το Ashwagandha έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και την επιδιόρθωση ζημιών στα εγκεφαλικά κύτταρα.

6. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να αυξήσουν τα βασικά αντιοξειδωτικά ένζυμα στο σώμα.

Όλα αυτά το καθιστούν το τέλειο βότανο για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Τονώνει το σώμα και βοηθά στο να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός του ύπνου. Μπορείς επίσης να το λαμβάνεις ως καθημερινό τονωτικό καταναλώνοντας 1 ή 2 κουταλάκια του εκχυλίσματος της ρίζας του κάθε μέρα.

Στην αγορά μπορείς να το βρεις σε σκόνη ή σε κάψουλες.