Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως με τη yoga γίνονται πιο ελαστικοί, θα έρθω να συμπληρώσω πως οι yogis με την πρακτική τους κάνουν και μία πολύ καλή ενδυνάμωση, Και μία από τις στάσεις, που το πετυχαίνουν αυτό είναι και η στάση του πλοίου (ή της βάρκας). Είναι πραγματικά κορυφαία στο είδος της διότι δυναμώνει κοιλιακούς, μηρούς και χέρια, ενώ βελτιώνει και την ικανότητα ισορροπίας. Και αυτά είναι σπουδαία πράγματα, διότι χάρη σε αυτά τα οφέλη μπορείς να προχωρήσεις με άλλες στάσεις, όπως ανεστραμμένες (yeap είναι μία πολύ καλή προετοιμασία για τη στάση κεφαλής), αλλά και για στηρίξεις στα χέρια.

Το μισό πλοίο, με λυγισμένα τα γόνατα, είναι ιδανικό για να δουλέψεις αυτή τη στάση.

Πολλοί συχνά, οι μαθητές πιστεύουν ότι το όλο θέμα εδώ είναι να ισιώσουν τα πόδια τους, και γι αυτό παλεύουν να το κάνουν χαραμίζοντας την ίσια σπονδυλική στήλη και τον όρθιο κορμό. Με το να έχεις όμως ίσια πόδια ενώ καμπουριάζεις ή έχεις πολύ κοντά στο έδαφος τον κορμό σου δεν καταφέρνεις και πολλά πράγματα.

Γι αυτό η συμβουλή μου είναι να προσπαθείς να διατηρείς ένα V σχήμα ανάμεσα στους μηρούς και τον κορμό σου. Αφού το καταφέρεις αυτό και νιώθεις άνετα μετά μπορείς και να ισιώσεις τα πόδια.

Οδηγίες

Από καθιστή θέση λυγίζουμε τα γόνατα και σηκώνουμε τα πόδια, ώστε οι κνήμες να τοποθετηθούν παράλληλες με την επιφάνεια της γης.

Δίπλα στις κνήμες τοποθετούμε τα χέρια ίσια και παράλληλα με τη γη.

Ισορροπούμε επάνω στα καθιστικά μας κόκαλα.

Κρατάμε την πλάτη επίπεδη, το κεφάλι ευθυγραμμισμένο σε άξονα με τη σπονδυλική στήλη.

Ανοίγουμε το στήθος, ανυψώνουμε το στέρνο.

Όταν νιώθουμε έτοιμοι τότε εισπνέοντας ισιώνουμε τα γόνατα σπρώχνοντας τις φτέρνες των ποδιών ψηλά και μακριά από τη λεκάνη.

Συμβουλές για αρχάριους

Μπορείς να κρατήσεις το πίσω μέρος των μηρών σου με τα χέρια σου, αν αυτό βοηθά στο να έχεις μία ίσια σπονδυλική στήλη.

Μη βιάζεσαι να τεντώσεις τα πόδια σου. Το να έχεις ίσια τη σπονδυλική σου στήλη και μακριά από το έδαφος είναι πιο σημαντικά.

Συμβουλές για προχωρημένους

Για ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση κορμού, δοκίμασε μερικά crunches: χαμήλωσε μαζί πόδια και κορμό φέρ’ τα σχεδόν παράλληλα με το έδαφος και λίγο εκατοστά πριν έλα ξανά στην αρχική σου θέση. Είτε αυτή είναι μισό πλοίο ή ολόκληρο. Κάνε 5 επαναλήψεις.

Πιάσε με δείκτη και μέσο το μεγάλο δάχτυλο κάθε ποδιού. Να είσαι σίγουρος πως οι ώμοι είναι μακριά από τα αυτιά σου και ο θώρακάς σου είναι ανοιχτός.

Κεντρική φωτογραφία: @michelle_yogogirls