Από την πρώτη στιγμή που έμαθα γι αυτό, ενθουσιάστηκα και ήθελα να μάθω αμέσως τι είναι. Και μόνο το όνομά του, “palo santo”, με έκανε να θέλω να το ψάξω και πριν προλάβω να σου πω το οτιδήποτε μπορείς να το βρεις τόσο στο Metaphysic Shop ή ακόμα και στο Αιώνιος Ηνίοχος, το εσωτερικό βιβλιοπωλείο.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα ξύλο, που ίσως να το έχεις δει να καίγεται διακριτικά στη γωνία κάποιου yoga studio. Η μυρωδιά του είναι χωρίς υπερβολές παραδεισένια. Αν και είναι πολύ hip στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, παραδοσιακά καιγόταν από τους Incas, τους αυτόχθονες στις Άνδεις, τους Σαμάνους και τους ανθρώπους της εναλλακτικής ιατρικής προκειμένου να εξαγνίσουν  το πνεύμα, την ενέργεια και να θεραπεύσουν.

Είναι γνωστό και ως “ιερό ξύλο” και οι ρίζες του βρίσκονται στη νότια και κεντρική Αμερική, όπου το δέντρο από το οποίο προέρχεται είναι προστατευόμενο. Ο καπνός είναι ελαφρύτερος από τον καπνό του φασκόμηλου και είναι ένα τόσο αρωματικό ξύλο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό ατμόσφαιρας ενός χώρου, να το εισπνεύσεις σε περίπτωση που έχεις αναπνευστικά προβλήματα, ενώ απωθεί και διάφορα ζουζούνια που τσιμπάνε.

Η μυρωδιά του είναι τόσο ισχυρή που εισχωρεί μέσα σου. Είναι σα να καθαρίζει και εσένα μαζί με την ατμόσφαιρα. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του είναι πως σου τραβάει την προσοχή, σαν ένα κομμάτι μίας ιεροτελεστίας, και έτσι σε κρατάει στο παρόν. Σε κάνει να έχεις επίγνωση του τώρα.

Ανυπομονείς να το πάρεις και να το μυρίσεις; Και εγώ το ίδιο.