Παρόλο που έχεις κοιμηθεί οχτώ ολόκληρες ώρες, πολλές φορές μπορεί να ξυπνάς και να νιώθεις κουρασμένος. Και παρόλο που αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες συμβουλές, όπως, για παράδειγμα, ανθυγιεινό φαγητό και τσακωμός με το σύντροφό σου, το πιο πιθανό είναι να φταίει η στάση, στην οποία κοιμάσαι.

Για την ακρίβεια, το πώς ξαπλώνεις για να κοιμηθείς μπορεί να επηρεάσει πολλά περισσότερα από το πώς αισθάνεσαι. Ορισμένες στάσεις μπορούν να προκαλέσουν από πόνο στον αυχένα και υπνική άπνοια μέχρι μειωμένη κυκλοφορία αίματος ακόμα και εφιάλτες.

Οπότε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθείς σαν πουλάκι; Παρόλο, που μόνο το 8% από εμάς την κάνει, σύμφωνα με έρευνες και ειδικούς η καλύτερη στάση είναι να κοιμόμαστε ανάσκελα.

Αυτό, λένε πως συμβαίνει γιατί επιτρέπει στο κεφάλι, στο λαιμό και τη σπονδυλική στήλη να διατηρεί μία φυσική στάση, κάνοντάς τη μία τέλεια στάση για οποιοδήποτε πάσχει από πόνους σε αυτές τις περιοχές. 

Τι άλλο καταπληκτικό κάνει αυτή η στάση; Πιστεύεται πως μειώνει την καούρα, καθώς διατηρεί το κεφάλι σου πάνω από το στήθος.

Αλλά τι συμβαίνει αν σου αρέσει να κοιμάσαι σε στάση εμβρύου ή μπρούμυτα; Σύμφωνα με το Shelby Harris, ειδικό στα θέματα ύπνου και καθηγητή στο Albert Einstein College of Medicine, μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάσαι ανάσκελα.

Με ποιο τρόπο; Ο Harris προτείνει όταν είσαι έτοιμη να ξαπλώσεις να βάλεις μαξιλάρια και από τις δύο πλευρές του σώματός σου και ένα στα γόνατά σου. Αυτό θα σε κρατήσει στη θέση σου και θα σε εμποδίσει από το να γυρίσεις στα πλάγια (βέβαια θα σε κρατήσει και μακριά από το σύντροφό σου – αλλά μικρό το κακό).

Βέβαια, για να τα πούμε και όλα, το να κοιμάσαι ανάσκελα δεν είναι πάντα καλό για όλους. Όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια μπορεί να τους επιδεινώσει το πρόβλημα. Οπότε, δοκιμάζεις και βλέπεις.