Λογικά μία ημέρα σαν τη σημερινή θα την περνάς στο χωριό, στο νησί, στα βουνά ή και στα λαγκάδια. Θα είσαι μαζί με φίλους, οικογένεια ή απλά εσύ και ο εαυτός σου και ολόκληρο το σύμπαν. Ε, λοιπόν ξέρεις κάτι; Σήμερα θα σου συμβούν καταπληκτικά πράγματα, όπως συμβαίνουν δηλαδή κάθε φορά που φεύγεις μακριά από τους τέσσερις τοίχους είτε του γραφείου, είτε του αστικού διαμερίσματος. Και για όλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις από επιστημονικές έρευνες. Βεβαίως!

Η καλή διάθεση θα φτάσει ταβάνι

Και μόνο που το μάτι θα ανοίξει και θα δει λίγο μπλε και λίγο πράσινο, το κέφι θα αρχίσει να απογειώνεται. Ερευνητές του Stanford διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περνούν 90 λεπτά περπατώντας στη φύση, μείωσαν κατά πολύ τη δραστηριότητα εκείνου του μέρους του εγκεφάλου, που συνδέεται με την κατάθλιψη, ειδικά σε σύγκριση με τους ανθρώπους που περπατούσαν σε ένα περιβάλλον πόλης. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η ιαπωνική τελετή shinrin-yoku-γνωστή και ως “δασική κολύμβηση” (με απλά λόγια περνάς χρόνο μέσα στη φύση) μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης. Με άλλα λόγια, ακόμα και μία απλή έξοδος μπορεί να είναι αρκετή για να περιορίσει το άγχος σας.

Το μυαλό θα είναι καθαρό και συγκεντρωμένο

Ανάμεσα σε δουλειά, υποχρεώσεις και οτιδήποτε άλλο ξαφνικό έχει η καθημερινότητα, είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον εαυτό μας. Αλλά μία έρευνα δείχνει ότι και μόνο μίας ώρας αλληλεπίδρασης με τη φύση – ακόμα και αν αυτή είναι να κοιτάτε τοπία από φωτογραφίες – μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή μας και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη έως και 20%.

Θα υποχωρήσουν οι φλεγμονές

H γείωση – αυτή η ένωση, η επαφή με τη γη, που τόσο πολύ δοξάστηκε σε hippy κοινότητες των 60s και των 70s – που γίνεται με γυμνά πέλματα έχει επιστημονικά συνδεθεί με την ανακούφιση πόνων και φλεγμονών. Επίσης, πάμπολλες έρευνες έχουν δείξει πως το να είμαστε έξω στη φύση, είναι ένα καλό boost για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Θα κοιμηθείς καλύτερα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Colorado πρόσφατα επιβεβαίωσαν πως το να πηγαίνει κανείς για camping είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να πολεμήσεις την αϋπνία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος έξω, ρυθμίζει πάλι τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος ή το εσωτερικό μας ρολόι.

Θα είσαι πιο δημιουργικός

Υπήρχε λόγος που ο Steve Jobs έκανε meetings ενώ περπατούσε. Έρευνα έχει δείξει πως το περπάτημα – ειδικά αυτό σε καθαρό αέρα – ενεργοποιεί τη δημιουργική σκέψη και κάνει το μυαλό να στροφάρει καλύτερα.

Θα απορροφήσεις περισσότερη Βιταμίνη D

Οι κάτοικοι της πόλης είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε εποχιακή κατάθλιψη, θολό εγκέφαλο και κόπωση. Επειδή το ηλιακό φως διεγείρει τη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα μας, με το να καθόμαστε απλά 10 λεπτά έξω – ακόμη και το χειμώνα – μπορεί να ανακουφίσει αυτά τα συμπτώματα.

Μπορεί και να ζήσεις περισσότερο

Αφού παρατήρησαν 108 χιλιάδες γυναίκες επί οχτώ χρόνια, ερευνητές του Harvard διαπίστωσαν πρόσφατα ότι αυτές που ζούσαν σε πιο πράσινες περιοχές είχαν κατά 12% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας, από αυτές που ζούσαν σε αστικό περιβάλλον. Μιας δηλαδή και πήγες στο χωριό, μήπως να πηγαίνεις και συχνότερα;