Δεν βγήκε τυχαία η παροιμία: “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”. Όπως δείχνουν οι έρευνες και τα στοιχεία, υπάρχουν κάποιες πράξεις, οι οποίες σαμποτάρουν το 24ωρό μας. Για την ακρίβεια, αν δεν κάνουμε τα παρακάτω 3 πράγματα το πρωί, σου υπόσχομαι πως την υπόλοιπη μέρα θα φυσάς:

Ξεκινάς τη μέρα με γλυκό

Αν είσαι γονιός, σίγουρα θα έχεις πει πολλές φορές στο παιδί σου να μην τρώει πολύ ζάχαρη και μάλλον θα του έχεις αρνηθεί αρκετές φορές εκείνη τη σοκολάτα. Αλλά για εσένα τον τηρείς τον κανόνα; Ειδικά το πρωί, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να  ρίξει τα επίπεδα ενέργειας μέχρι το απόγευμα ή ακόμα και μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Καλύτερα, λοιπόν, να αποφεύγεις τα κρουασάν και τις μπουγάτσες και να έχεις ένα πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει φυτικές ίνες, πρωτεϊνες και καλά λιπάρα, πράγματα που σου δίνουν ενέργεια και σε κάνουν να αισθάνεσαι χορτάτη.

Αν οπωσδήποτε το θέλεις το γλυκό σου το πρωί, τότε επέλεξε φρούτα, που περιέχουν φυσικά σάκχαρα (και όχι τρόφιμα με προστιθέμενα σάκχαρα), καθώς τα φρούτα έχουν επίσης ίνες, πράγμα που βοηθά το σώμα σου να επεξεργάζεται τη ζάχαρη με πιο υγιεινό τρόπο.

Κοιμάσαι λίγο παραπάνω

Το να πατάς το snooze μπορεί να σε ικανοποιεί αρχικά (κοιμάσαι 10 λεπτάκια ακόμη), αλλά μπορεί επίσης να χαλάσει τον κύκλο του ύπνου σου και μετά να σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο κουρασμένος.

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard Healthy Sleep, αυτό που ισχύει για τους ενήλικες είναι πως “η μέση διάρκεια του πρώτου NREM-REM κύκλο ύπνου είναι 70 και 100 λεπτά, η μέση διάρκεια του δεύτερου και των μετέπειτα κύκλων είναι περίπου 90 με 120 λεπτά. “Οπότε όταν πατάς το snooze, κοροϊδεύεις το σώμα σου κάνοντάς το να νομίζει πως μπει και πάλι σε sleep mode για ακόμα έναν κύκλο. Και όταν το ξυπνητήρι χτυπά ξανά και ξανά, ξυπνάς με ένα ένα συναίσθημα, που ονομάζεται αδράνεια, το οποίο μπορεί να παραμείνει μαζί σου όλη την ημέρα προκαλώντας τη βύθιση των ενεργειακών επιπέδων.

Η λύση (αν και κάπως challenging): Μη ρυθμίσει το ξυπνητήρι σε ώρα που μπορείς να πατήσεις το snooze. Όταν ξυπνήσεις, σκέψου αμέσως κάτι θετικό, που θα σε κάνει να ανυπομονείς – είτε αυτό είναι ένα νόστιμο πρωινό, είτε μία δουλειά που πρέπει να κάνεις, ή ακόμα και μία ταινία που θέλεις να δεις το βράδυ.

Βιάζεσαι 

Αν θέλεις να αλλάξεις το κόσμο, ξεκίνα από το κρεβάτι σου. Αν φτιάχνεις το κρεβάτι σου κάθε πρωί, αυτό θα πει ότι το πρώτο task της ημέρας το έβγαλες εις πέρας. Θα σε κάνει να νιώσεις ελαφρώς περήφανος και θα ωθήσει να κάνεις και άλλο task, και άλλο, και άλλο.Μέχρι το τέλος της ημέρας, από το ένα task θα έχεις ολοκληρώσει πολλά. Το να φτιάχνεις το κρεβάτι σου, επίσης, ενισχύει, το γεγονός ότι τα μικρά πράγματα στη ζωή μετράνε. Αν δεν μπορείς να κάνει τα μικρά πράγματα σωστά, δεν θα μπορέσεις να τα βγάλεις εις πέρας με τα μεγάλα. Και αν κατά τύχη έχεις μία μίζερη μέρα, θα γυρίσεις σε ένα σπίτι συγυρισμένο. Που εσύ συγύρισες. Και αυτό το κρεβάτι θα είναι εκεί για να σου δείξει πως αύριο θα είναι μία καλύτερη μέρα.

Άρα αύριο, ξύπνα αμέσως αφού χτυπήσει το ξυπνητήρι, φτιάξε το κρεβάτι σου και νιώσε υπερήφανη γι αυτά τα μικρά πράγματα που κατάφερες από την αρχή κιόλας της ημέρας.