Η κατάσταση έχει ως εξής: Βρίσκεσαι σε ένα βαρετό meeting στη δουλειά ή σε κάποια παρουσίαση ή συγκέντρωση των συναδέλφων και το μυαλό σου βρίσκεται παντού εκτός από εκεί. Τι να φας για μεσημεριανό, μήπως τελικά να φύγεις το σαββατοκύριακο, πώς θα γίνει να δεις τη νέα σειρά στο Netflix.

Να σου πω κάτι; Μην νιώθεις άσχημα γι αυτό. Η ονειροπόληση ή η περιπλάνηση του νου μπορεί να είναι σημάδι ευφυίας και δημιουργικότητας, σύμφωνα πάντα με μία νέα έρευνα του περιοδικού Neuropsychologia. Και από τη στιγμή που η απόδοσή σου στη δουλειά ή όπου αλλού βρίσκεσαι δεν επιβαρύνονται από το ότι το μυαλό σου είναι αλλού, τότε η ονειροπόληση δεν είναι κακό πράγμα.

Ερευνητές του Georgia Institute of Technology ήθελαν να μελετήσουν τι συμβαίνει στα ανθρώπινα εγκεφαλικά patterns όταν οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι και ακίνητοι και δεν κάνουν τίποτα – μία τέλεια ευκαιρία για να αφήσει κανείς το μυαλό του να σκεφτεί ό,τι άλλο θέλει. Οπότε ζήτησαν από 112 συμμετέχοντες να κάνουν αυτό: να ξαπλώσουν σε έναν μαγνητικό τομογράφο ενώ αυτός ξεκινούσε για πέντε λεπτά.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αυτά που κατέγραψε ο τομογράφος, προκειμένου να διαπιστώσει ποια μέρη του εγκεφάλου συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, που ναι μεν είσαι ξύπνιος, αλλά ξεκουράζεσαι, και επίσης σύγκριναν αυτά τα αποτελέσματα με εκείνα που βγήκαν από τα τεστ, που έκαναν οι συμμετέχοντες, προκειμένου να μετρήσουν τις δημιουργικές και πνευματικές ικανότητές τους.  Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με πόσο πολύ το μυαλό τους περιπλανιέται σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές έκαναν πολλές ενδιαφέρουσες συνδέσεις. Οι άνθρωποι που ονειροπολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ δημιουργικότητας και ευφυίας. Η τομογραφία τους επίσης έδειξε πως είχαν περισσότερο αποδοτικά εγκεφαλικά συστήματα, δηλαδή διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ήταν περισσότερο συγχρονισμένες μεταξύ τους – σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δήλωσαν πως ονειροπολούν σε μικρότερη συχνότητα.

Σύμφωνα με τη διδάκτωρ ψυχολογίας και συγγραφέα Christine Godwin, το εύρημα αυτό, το ότι δηλαδή οι άνθρωποι που “χαζεύουν” είναι και πιο ευφυείς, προκαλεί σίγουρα έκπληξη. Αυτό γιατί προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την ονειροπόληση με την κακή μνήμη, τη μη καλή κατανόηση κειμένων, την κακή διάθεση και με ψυχικές διαταραχές.

“Αλλά όταν σκέφτεσαι για την πιθανότητα ότι η περιπλάνηση του μυαλo;y μπορεί να είναι ευεργετική μερικές φορές για γνωστικές διεργασίες – ή τουλάχιστον δεν είναι άμεσα επιβλαβής – βγάζει νόημα”, υποστηρίζει η Godwin. Άλλη έρευνα λέει πως η ονειροπόληση (όπως επίσης και το βράδυ όταν βλέπουμε όνειρα) μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι λύτες προβλημάτων, και πως η ονειροπόληση για το μέλλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την προετοιμασία των ανθρώπων να πετύχουν τους στόχους τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Αν παρατηρήσεις ότι το μυαλό σου φεύγει, ενώ πρέπει να είναι focus κάπου και η απόδοσή σου χάνεται, τότε ίσως χρειάζεται να κάνεις ένα διάλειμμα για φαγητό και να πιεις νερό, προκειμένου να συνεχίσεις συγκεντρωμένος τη δουλειά σου και να αφήσεις την ονειροπόληση για αργότερα.