Πόσες φορές έχεις πει “σήμερα θα ξυπνήσω πολύ νωρίς, θα κάνω λίγο γυμναστική και μετά θα ετοιμαστώ για να πάω στη δουλειά”; Θα σου πω εγώ. Αν όχι πολλές φορές, σίγουρα αρκετές. Όταν τίθεται το δίλημμα “άσκηση ή ύπνος” η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι και τα δύο.

Σύμφωνα με πάρα πολλές έρευνες του National Institute of Health των ΗΠΑ, η γυμναστική όχι μόνο σου δίνει περισσότερη ενέργεια για να έχεις μέσα στην ημέρα και βελτιώνει τη διάθεσή σου, αλλά επίσης σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα. Αλλά, επίσης, χωρίς επαρκή ύπνο, δεν θα έχεις την ενέργεια για να γυμναστείς.

Είναι σαν το γνωστό “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;”. Πώς γίνεται και να κοιμόμαστε αρκετά και να έχουμε χρόνο να γυμναστούμε. Μαθαίνουμε να αγαπάμε αυτά τα υπέροχα πιασίματα ή λέμε πως οι μαύροι κύκλοι είναι της μόδας;

Η άσκηση και ο ύπνος είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά για την υγεία. Ωστόσο, η ζυγαριά θα πρέπει να γέρνει λιγάκι προς τη μεριά του ύπνου, ο οποίος θα σου δώσει την ενέργεια να γυμναστείς. Ο ύπνος είναι η μοναδική ώρα που το σώμα σου μπορεί να αναπλάσει και να θεραπεύσει την καρδιά σου και τα αιμοφόρα αγγεία. Αν θυσιάζεις συχνά τον ύπνο σου, αυξάνεις το ρίσκο για καρδιοπάθεια, υψηλή πίεση, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Είναι εντάξει να ξυπνάς μισή ώρα νωρίτερα για να γυμναστείς μερικές μέρες την εβδομάδα, αλλά προσπάθησε να κοιμάσαι γεμάτες εφτά με οχτώ ώρες κάθε βράδυ. Ή βέβαια μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο. Δηλαδή και να κοιμάσαι αρκετά και να κάνεις γυμναστική. Πώς; Για παράδειγμα, εκεί που θα περιμένεις τον καφέ σου να φτιαχτεί ή θα περιμένεις να μαλακώσουν τα δημητριακά κάνε μερικά squats, μετά ένα σταθερό squat και μετά από λίγα δευτερόλεπτα σήκωσε και τις φτέρνες. Μέτρα μέχρι το 10 για το κάθε ένα. Ακόμα και δύο λεπτά μέσα στην ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.