Κρύβει το φαΐ μια πολιτική υποδήλωση; Όλες οι εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμη κι όταν δεν το συνειδητοποιούμε -κυρίως τότε-, έχουν ένα χρωματισμό. Κάποιες, ας πούμε, είναι πασπαλισμένες με ινδική καρύδα ή oreos. Τι σχέση όμως έχει ένα γλυκό που τόσο λαχταράμε με την πολιτική; Το γλυκό αυτό μπορεί να προέρχεται από συνθήκες εκμετάλλευσης κάποιων ζώων και από άσκηση βίας σε βάρος τους.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα γλυκά της Έρης Καρακούση, της κοπέλας που κρατάει τα ηνία του Eri Bakes Vegan, και σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις pancakes που λιώνουν στο στόμα, χωρίς τύψεις. «Για ‘μένα ο βιγκανισμός δεν είναι υγιεινός τρόπος ζωής, είναι αποχή από την εκμετάλλευση, κάθε μορφής, οποιουδήποτε οργανισμού έχει καρδιά. Μου φαίνεται πως είναι τόσο παράξενο και κακό να χωρίζεις σε κατηγορίες τα ζώα όσο να χωρίζεις σε κατηγορίες και τους ανθρώπους» λέει η Έρη, που έχει σταματήσει να τρώει κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά εδώ και 8 χρόνια, στην Popaganda.

Χωρίς να απαρνείται ότι ήταν λάτρης της κρεοφαγικής διατροφής, επιβεβαιώνει ότι της ήταν πολύ εύκολο να κόψει το κρέας «έτσι από τη μια μέρα στην άλλη». Αυτόματα, απέκτησε συνείδηση και για άλλα ζητήματα κι άρχισε να προσέχει τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράει ή τα καλλυντικά της, ώστε να μην προέρχονται από ζώα ή να μην έχουν ελεγχθεί πάνω σε αυτά. «Δεν αγοράζω ποτέ στο σπίτι μου και δεν θα πληρωνόμουν ποτέ για να φτιάξω ένα γεύμα που θα περιείχε γαλακτοκομικά/κρέας κλπ.»

Πώς ξεκίνησε; Ένας Καναδός skater που είναι πολύ ενεργός και δραστήριος σε ό,τι έχει να κάνει με την επιμόρφωση μορφών πρόληψης του καρκίνου, έθεσε μια πρόκληση: Μeat free week. Μετά από μια εβδομάδα χωρίς κρέας η Έρη δεν ξανάφαγε και διαπίστωσε πως: «μια χαρά τα καταφέρνω και χωρίς αυτό και λυπάμαι που δεν το ‘χα διαπιστώσει νωρίτερα».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Αναστασίας Βαϊτσοπούλου στην Popaganda

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Κουλελής