Ένα καλαμάκι δημιουργεί πολλά κακά. Και όμως. Κάθε μέρα μόνο στις ΗΠΑ μισό δισεκατομμύρια καλαμάκια χρησιμοποιούνται. Οπότε φαντάσου πόσα καλαμάκια χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν προλάβεις να πεις “ε και;”, τότε άφησε με να σου πως σύμφωνα με μία νέα έρευνα υπολογίζεται πως οι πράσινες θαλάσσιες χελώνες είναι κατά 50% πιο πιθανό  να τρώνε πλαστικό σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν. Πολλές φορές καταλήγουν να μπερδεύουν για φαγητό πλαστικές σακούλες και καλαμάκια, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις και θάνατο.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις τα πλαστικά καλαμάκια κάνουν περίπου 200 χρόνια να διαλυθούν, και σαν υλικό δεν είναι βιοδιασπώμενο – γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Το καλαμάκι δηλαδή θα ζει, ενώ εσύ θα έχεις ζήσει τρεις ζωές.

Και κάτι ακόμα: σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της Orb Media , πολλά από τα πιο γνωστά εμφιαλωμένα νερά περιέχουν κομμάτια πλαστικού.

Τι μπορεί να σου κάνει, λοιπόν, ένα καλαμάκι; Να σώσει τον πλανήτη.

Αρκεί να είναι πολλαπλών χρήσεων καλαμάκι, το οποίο και μπορείς να βρεις στην Ελλάδα. Όπως αυτά τα ανοξείδωτα, που έχει το Living Green Τα οποία για να τα καθαρίζεις μπορείς να πάρεις και το ειδικό βουρτσάκι .

Βέβαια, υπάρχουν και άλλων ειδών καλαμάκια, που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση προς το καλύτερο, όπως τα καλαμάκια, που είναι 100% renewable και φτιαγμένα από PLA, ένα plant-based πλαστικό ή εκείνα που τρώγονται (!), τα Lolistraw. Και υπάρχουν και τα Yes Straws που φτιάχνονται από σιτάρι και ζαχαροκάλαμο! 

Ας ελπίζουμε πως κάποια στιγμή το πλαστικό καλαμάκι μιας χρήσης θα είναι είδος προς εξαφάνιση και όχι τα θαλάσσια όντα.