Σύμφωνα με την Ayurveda (ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακή ιατρικής στην Ινδία) το να τρώμε καθισμένοι στο πάτωμα, μπορεί να είναι μία συνήθεια με πολλά καλά για την υγεία μας. Οπότε αν είσαι από αυτούς που το κάνουν, συνέχισε, και αν είσαι από αυτούς που δεν το έχουν δοκιμάσει, ήρθε η ώρα.

Βοηθά στην πέψη

Όταν κάθεσαι στο πάτωμα και τρως, κάθεσαι με τα πόδια οκλαδόν. Είναι δηλαδή σα να κάθεσαι, να τρως και συγχρόνως να κάνεις  yoga. H sukhasana (η στάση οκλαδόν, δηλαδή) είναι μία στάση που βοηθά στην πέψη. Πιστεύεται πως όταν ένα άτομο κάθεται έτσι για να φάει, αυτομάτως στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλο, όπου προετοιμάζει το σώμα για να ξεκινήσει τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, όταν κάθεσαι έτσι σκύβεις μπροστά για να φας και μετά πηγαίνει πίσω για να καταπιείς. Αυτή η κίνηση ενεργοποιεί τους κοιλιακούς και τους προετοιμάζει για τη διαδικασία της πέψης.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η αύξηση βάρους συνήθως είναι αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης φαγητού. Όταν αδυνατείς να συνειδητοποιήσεις πως είσαι χορτάτος, καταλήγεις να τρως πολύ. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανικανότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου να λειτουργήσει σωστά. Αυτό το νεύρο στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο αν έχει επέλθει ή όχι ο κορεσμός. Όταν κάθεσαι σε καρέκλα για να φας αυτό το νεύρο δεν λειτουργεί σωστά. Το να κάθεσαι στο πάτωμα το βοηθά. Ως αποτέλεσμα δεν παρατρως.

Βελτιώνει την ελαστικότητα του σώματος

Αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει το σώμα σου πιο δυνατό και πιο ελαστικό. Εκτείνει τα γόνατα, ανακουφίζει τα ισχία, τεντώνει τη σπονδυλική στείλει, ανοίγει το στήθος, δίνει ελαστικότητα μέχρι και στους αστραγάλους.
Η δύναμη και η ευλυγισία, που κερδίζεις από αυτή τη στάση, σε εμποδίζει από το να καμπουριάζεις όταν κάθεσαι και επίσης προφυλάσσει και τη μέση όταν σκύβεις. Το να κάθεσαι σε μια καρέκλα για πολύ ώρα προκαλεί πόνο στην πλάτη και τους γοφούς και τα κάνει άκαμπτα και αδύναμα.

Αυξάνει τον προσδόκιμο όρο ζωής

Μπορείς να σηκωθείς από εκεί που κάθεσαι οκλαδόν χωρίς καμία βοήθεια; Τότε μπράβο σου, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι έχεις πιθανότητες να ζήσεις περισσότερο.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, οι άνθρωποι που κάθονται οκλαδόν και μπορούν να σηκωθούν χωρίς βοήθεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί το να σηκώνεσαι έτσι άνετα σημαίνει ότι έχεις δύναμη και ελαστικότητα.

Κρατά τους συνδέσμους και τα γόνατα υγιή

Το να λυγίζεις τους συνδέσμους σου τους κάνεις και πιο ελαστικούς και πιο γερούς. Τους λιπαίνεις. Έτσι δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα καθώς περπατάς και κάθεσαι.

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να έχουμε μία καλή πέψη είναι και η καλή κυκλοφορία του αίματος. Το να κάθεσαι στο πάτωμα βοηθά πάρα πολύ.

 

Φωτογραφίες: @elsas_wholesomelife