Πόσες φορές σου έχει τύχει να πεινάς και να λαχταράς αυτό το κομμάτι πίτσα, αλλά από την άλλη να κρατιέσαι γιατί είναι αργά και τελικά να πηγαίνεις για ύπνο και να ονειρεύεσαι ιπτάμενες μαργαρίτες; Εμένα πάντως, αρκετές φορές, αν και θα είμαι ειλικρινής έχουν υπάρξει και αρκετές φορές που το έχω φάει το κομμάτι.

Όλοι μας το έχουμε ακούσει, πως ο μεταβολισμός μας κοιμάται τα βράδια μαζί με εμάς, οπότε δεν πρέπει να τρως κοντά στην ώρα που θα πας για ύπνο, διαφορετικά θα νιώθεις το φαγητό σαν πέτρα να έχει πέσει μέσα στο στομάχι σου ή να έχει μεταφερθεί στους γλουτούς και να έχει μεταμορφωθεί σε “ψωμάκια”. Ναι, ναι και παρόλα αυτά σου το ξαναλέω, την έχω φάει την πίτσα, και μάλλον την έχεις φάει κι εσύ. Μα είναι τόσο κακό; Μήπως τελικά να μην τρώμε καθόλου βραδινό; Τι λένε οι ειδικοί τελοσπάντων. Το φάκελο παρακαλώ.

1.Την πείνα σου να τη σέβεσαι, την πείνα σου

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις αυτό που σου ζητά το σώμα σου και να τρως – ακόμα και αν είναι πριν πέσεις για ύπνο, υποστηρίζει η Erin Jennings, MS, RD, CSO, CDN, πιστοποιημένη διαιτολόγος στο NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης. “Το σώμα σου είναι εντελώς φτιαγμένο, έτσι ώστε να χωνεύει και να απορροφά την τροφή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας”. Το πρόβλημα που δημιουργείται όταν αγνοούμε την πείνα μας είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε πιο άσχημες συνήθειες και ίσως σε μία διαταραγμένη σχέση με το φαγητό  – όπως για παράδειγμα το να παρατρώμε άλλες ώρες της ημέρας ή να έχουμε αρνητικά συναισθήματα για το φαγητό.

2. Ωστόσο να ξέρεις τι βάζεις στο στόμα σου

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να παχύνουμε και σίγουρα δεν θέλουμε ένα βραδινό γεύμα να χαλάσει τη σκληρή προσπάθεια που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε, στο περιοδικό Nutrients, το θρεπτικό περιεχόμενο του γεύματός μας έχει μεγαλύτερη σημασία από το τι ώρα το απολαμβάνουμε. Για παράδειγμα, την πίτσα δεν πρέπει να την ξαναφάω, ούτε τις πατάτες τις τηγανητές. “Μεγάλες ποσότητες υψηλών λιπαρών ή σούπερ spicy γευμάτων πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση ή τη δυσπεψία. Προτίμησε ένα πιο ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και ένα smoothie, που θα σου δώσει αυτό που θες και μείνε μακριά από τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, που μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος και να αναπλάσει τους μύες.

Συνεπώς, από το να τιμωρήσεις τον εαυτό σου και να κοιμηθείς χωρίς να φας, προτίμησε κάτι μικρό σε ποσότητα και υψηλό σε πρωτεϊνη.