Ό,τι είναι μία μπριζόλα για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι το σεϊτάν για τους χορτοφάγους, αυστηρούς και μη. Τι είναι όμως το σεϊτάν; Αυτό το υποκατάστατο κρέατος φτιάχνεται από σιτάρι ολικής αλέσεως και νερό και συχνά προωθείται ως κάτι το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, και χαμηλό σε υδατάνθρακες υποκατάστατο της ζωϊκής πρωτεϊνης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό από την κατανάλωση ενός προϊόντος που είναι φτιαγμένο από γλουτένη.

Τον τρόπο παρασκευής του μπορείς να το δεις στο παρακάτω video

Όσο αφορά στα θρεπτικά συστατικά του, πρόκειται για μία τροφή υψηλή σε πρωτεϊνη και μεταλλικά στοιχεία, ενώ είναι χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Μία μερίδα σπιτικού σεϊτάν έχει 104 θερμίδες και 21 γραμμάρια πρωτεϊνη, ενώ έχει μόλις 4 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Ωστόσο, ενώ το σεϊτάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, δεν περιέχει λυσίνη, που είναι ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα και είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό βέβαια είναι κάτι που διορθώνεται τρώγοντας τροφές πλούσιες σε λυσίνη, όπως φασόλια.

Επειδή η γεύση του είναι ουδέτερη μπορείς να το φας μαριναρισμένο και ψητό, με barbecue sauce, σε μορφή μπιφτεκιού, deep-fried ή ακόμα και στον ατμό.

Το καλό με το σεϊτάν είναι πως μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου, αλλά και το ότι είναι ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία στη σόγια και μη ξεχνάμε πως τα πιο δημοφιλή vegan πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως tofu, tempeh και άλλα vegan υποκατάστατα του κρέατος φτιάχνονται από σόγια.

Το σεϊτάν, λοιπόν, είναι ιδανικό γι αυτούς που δεν μπορούν να φάνε σόγια – ωστόσο καλό είναι αν αγοράσεις έτοιμο σεϊτάν να διαβάσεις τα συστατικά, μιας και για έξτρα γεύση μπορεί να έχουν σόγια sauce.

To ήξερες πως είναι μία υψηλά επεξεργασμένη τροφή;

Ω, ναι. Μπορεί να είναι θρεπτικό, αλλά είναι και πολύ επεξεργασμένο. Βέβαια, δεν έχει πολλές θερμίδες, ζάχαρη ή λιπαρά, άρα δεν συμβάλει στην παχυσαρκία, όπως άλλες επεξεργασμένες τροφές. Άνθρωποι που έχουν μία ισορροπημένη διατροφή μπορούν να εντάξουν το σεϊτάν στη διατροφή τους, ενώ όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών, καλό είναι να το τρώνε όχι συχνά. Αυτοί που πρέπει οπωσδήποτε να πουν “ευχαριστώ ΔΕΝ θα πάρω” είναι όσοι δεν μπορούν να φάνε γλουτένη ή σιτάρι. Μέσα σε αυτούς είναι οι άνθρωποι με αλλεργίες, ευαισθησίες  ή δυσανεξία στο σιτάρι ή στη γλουτένη και κυρίως όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρεις είναι πως μερικά προκατασκευασμένα σεϊτάν έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Άρα αν πρέπει να ελέγχεις την ποσότητα νατρίου, που λαμβάνεις, θα πρέπει να φτιάχνεις το δικό σου σεϊτάν και όχι να αγοράζεις έτοιμο. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να αυξήσει την διαπερατότητα του εντέρου και να προκαλέσει κάποια όχι και πολύ ευχάριστα συμπτώματα (εν ολίγοις θα γίνεις κολλητή με την τουαλέτα).

Αφού τα διάβασες τώρα όλα αυτά μπορείς να αποφασίσεις με βάση τις ανάγκες του σώματός σου, αν θα απολαύσεις ξανά σεϊτάν