Όταν ανέβασα το θέμα με τη συνταγή για vegan μπισκότα για σκύλους, ένα από τα μηνύματα που είχα λάβει ήταν από κάποιον, ο οποίος αν και χορτοφάγος ο ίδιος θεωρούσε πως το να κάνεις το κατοικίδιο σου vegan πάει ενάντια στη φύση. Κάτι που, για να πω την αλήθεια, δεν με βρίσκει αντίθετη. Ωστόσο, και επειδή, σε λίγο καιρό θα γίνω γατομαμά και θα συζώ με την πρώτη μου γάτα, είπα να ψάξω λίγο περισσότερο το θέμα και να μάθω αν θέτεις ή όχι σε κίνδυνο την υγεία του καλύτερού σου φίλου βάζοντάς το να κάνει μία χορτοφαγική διατροφή.

Καθώς εξέταζα το όλο θέμα βρέθηκα μπροστά σε μία είδηση, που αφορούσε το Λος Άντζελες. Στην πόλη των αγγέλων κατατέθηκε πρόταση, σύμφωνα με την οποία προτείνουν τη χορτοφαγική διατροφή στα καταφύγια των αδέσποτων ζώων. H κτηνίατρος Armaiti May, η οποία και υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση, σε δηλώσεις της στην Guardian, είπε πως “οι απότομες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να οδηγήσουν σε διάρροια, αλλά με τη σταδιακή μετάβαση μπορούμε να το αποφύγουμε. Επίσης, πρόκειται για κάτι πολύ μικρό μπροστά στα τόσα πολλά οφέλη”.  Η May μάλιστα τόνισε πως οι ζωοτροφές, που έχουν στη βάση τους κρέας είναι υπεύθυνες για καρκίνο, αλλά και για αλλεργίες στους σκύλους.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς και πολύ για να μάθει πως την ίδια άποψη με τη May έχουν πολλοί άνθρωποι με κατοικίδια, ενώ υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν από καθαρά ηθικούς λόγους. Όπως είπε και ο Myron Lyskanycz, CEO του brand σκυλοτροφών Halo Pets. “Αν το σπίτι σου είναι vegan, δεν θέλεις να βάζεις μέσα σε αυτό κρέας”. Ενώ η Lindsay Rubin, που έχει τη εταιρία σκυλοτροφών V-Dog, δήλωσε πως “στη βιομηχανία των ζωικών τροφών, οι τάσεις για τα κατοικίδια, ακολουθούν αυτές των ανθρώπων. Θέλουμε να είναι υγιεί και να συνεισφέρουν όσο το δυνατό λιγότερο στην καταστροφή του περιβάλλοντος”. Στην Αμερική μόνο, και σύμφωνα με έρευνα του 2017, υπάρχει αύξηση κατά 600% στη χορτοφαγική διατροφή σε σχέση με το 2014.

Σαν το σκύλο με τη γάτα

Ωστόσο, ενώ είναι πολλοί αυτοί που δοκιμάζουν να κάνουν vegan τον σκύλο τους, παρόλα αυτά για το αν μία γάτα μπορεί να γίνει χορτοφάγος ή όχι, αποτελεί ένα καλό debate ακόμα και μέσα στην κοινότητα των vegan.

Υπάρχει, η άποψη που λέει πως τα σκυλιά, όπως και ο άνθρωπος, είναι παμφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη φυτική διατροφή, αλλά οι γάτες, από την άλλη πλευρά, είναι σαρκοφάγα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα τους είναι σχεδιασμένο να “λειτουργεί” με κρέας. Η πρωταρχική ανησυχία, όσο αφορά στο αν θα βάλουμε μία γάτα να ακολουθήσει vegan διατροφή, είναι ότι θα αποδυναμωθούν οι μύες της, επειδή θα της λείπουν μερικά αμινοξέα. Ένας από τους μύες που θα αποδυναμωθεί είναι και η καρδιά. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, που υποστηρίζει πως με συμπληρώματα διατροφής και προσεκτική παρακολούθηση, οι γάτες μπορούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα φυτικά τρόφιμα. Απλά βεβαιώσου πως η vegan γατοτροφή περιέχει ταυρίνη [ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την όραση] και φρόντιζε να τσεκάρεις τα ούρα τους.

Όσο και να φαίνεται τρελό για κάποιους, στο Facebook υπάρχουν διάφορα groups, που στηρίζουν την αυστηρή χορτοφαγία στις γάτες, ανάμεσά τους και το Vegan Cats, το οποίο έχει σχεδόν 7.000 μέλη.

Μία νέα εξέλιξη στις ζωοτροφές μέσα στο 2018

Το τελευταίο νέο, που κυκλοφόρησε στον κόσμο των vegan, που σκέφτονται να κάνουν (ή έχουν ήδη κάνει) το κατοικίδιό τους επίσης vegan, αφορά το Koji. To Koji είναι στην ουσία το μανιτάρι Aspergillus oryzae και αποτελεί συστατικό/κλειδί σε ένα νέο είδος ζωοτροφών, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 και να αλλάξει τον τρόπο που τρέφονται τα ζώα.

Μια πρώτη ανάλυση του προϊόντος με Koji, που θα κυκλοφορήσει έδειξε πώς έχει περίπου 50% πρωτεΐνης, σε σύγκριση που μια μπριζόλα έχει περίπου 30%. Για λίπη, ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται να έχει μέσα μία ζωοτροφή, η εταιρεία που θα βγάλει την τροφή με τα Koji σχεδιάζει να το αναμειγνύει σε λαχανικά όπως κολοκύθα, γλυκοπατάτα, φαγόπυρο και αλεύρι πατάτας.

Πόση πρωτεϊνη χρειάζονται οι σκύλοι και πόση οι γάτες

Μία κατευθυντήρια γραμμή που έχουν οι κτηνίατροι είναι πως για τους σκύλους, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σημαίνει πως το 10 έως 15% των ημερήσιων θερμίδων αποτελείται από πρωτεΐνες, ενώ μια τυπική διατροφή είναι από 20 έως 35%. Οτιδήποτε πάνω από το 35% θα μπορούσε να θεωρηθεί μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, για τα υγιή σκυλιά, δεν υπάρχει ανώτερο όριο πρόσληψης πρωτεΐνης, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πληρούν και τις διατροφικές τους απαιτήσεις σε λιπαρά, μπορούν να ζήσουν υπέροχα έχοντας μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Όσο αφορά στις γάτες, όπως είπα και πιο πάνω, ως υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, πρέπει να τρώνε κρέας για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά, όπως η ταυρίνη και το αραχιδονικό οξύ, που χρειάζονται. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανεχθούν μια ορισμένη ποσότητα φυτικού συστατικού στη διατροφή τους, αν και έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες ή λίπη από σκύλους ή ανθρώπους.

Η εταιρεία πάντως, που ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά, την τροφή με το Koji, βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας εργαστηριακά αναπτυσσόμενης τροφής για γάτες, που βασίζεται σε κρέας, κατασκευασμένο από καλλιεργημένα κύτταρα ποντικού.

Κάτι που ίσως να σε ενδιαφέρει

Σε περίπτωση πάντως που όλα τα παραπάνω τα θεωρείς ρευστά και σχετικά, μπορείς να διαβάσεις  τις τροφές που δεν πρέπει να τρωεί ποτέ ο σκύλος σου.