Θυμάμαι κάποτε που πήγαινα και κολυμπούσα σε κάτι ιαματικές πηγές, άκουγα τους πιο ηλικιωμένους να λένε: “Καλό κάνει. Κακό δεν κάνει”. Όσο μεγαλώνω είμαι ολοένα και πιο σίγουρη πως θα λέω ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά για τη yoga. Και πώς άλλωστε να μην το πω όταν μπορεί να αποτρέψει μέχρι και την τριχόπτωση.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα μαλλιά είναι ο καθρέφτης της γενικότερης κατάστασης της υγείας μας. Αν τα μαλλιά μας πέφτουν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το όλο σύστημα. Μπορεί να μας λείπουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να έχουμε στρες.

Αν και υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα και διάφορες άλλες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλήμά σου, εγώ εδώ θα σου μιλήσω για τη yoga. Από τη στιγμή που ως σωματική άσκηση βοηθά στην πέψη και στη μείωση του άγχους – δύο σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την τριχόπτωση – μπορεί να βοηθήσει και στο να έχουμε δυνατά και πυκνά μαλλιά.

5 στάσεις που θα έκανε και η Ραπουνζέλ

1. Adho Mukha Svanasana (Κάτω σκύλος)

Αυτή η στάση έχει πάρα πολλά οφέλη. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι και γι αυτό βοηθά στο να μακραίνουν τα μαλλιά. Επίσης, συμπιέζει τους κοιλιακούς μυς, βελτιώνοντας έτσι την πέψη και στρετσάρει τον αυχένα και αποσυμπιέζει τη σπονδυλική στήλη. Κάνε τη κάθε πρωί με άδειο στομάχι για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη της. Κράτα τη θέση για 1 έως 3 λεπτά.

2. Uttanasana (Όρθια τσιμπίδα)

Αυτή η στάση αναζωογονεί το σώμα και ανυψώνει το πνεύμα. Κάθισε όρθια με ενωμένα τα πέλματα και εκπνέοντας φέρε το μέτωπο στις κνήμες σου (αν χρειαστεί μπορείς να λυγίσεις ελαφρώς τα γόνατα). Προσπάθησε να ακουμπήσεις τις παλάμες σου κάτω (ή σε τουβλάκια). Μέτρα έως το 5 και κράτα τη στάση. Καθώς εισπνέεις επανέρχεσαι σε όρθια στάση. Με την όρθια τσιμπίδα στέλνεις το καλό τον άγχος, βελτιώνεις τον ύπνο σου και διευκολύνεις την πέψη.

3. Vajrasana (Στάση κεραυνού)

Η vajrasana ή η στάση του κεραυνού είναι ιδανική να γίνεται μετά από ένα γεύμα. Γι αυτό, την επόμενη φορά που θα φας  brunch θυμήσου τη. Μείνε σε αυτή τη στάση για 5 με 10 λεπτά και μετά τέντωσε πόδια και χαλάρωσε. Με την vajrasana κάνεις καλύτερη πέψη, εμποδίζεις την αύξηση του βάρους και βοηθά φυσικά στην ορθοσωμία.

4. Sarvangasana (Στάση λαμπάδας)

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες στάσεις και είναι ιδανική να την κάνεις με άδειο στομάχι το πρωί. Κάνει πολύ ωραίο στρετς στον αυχένα και στους ώμους και απομακρύνει το άγχος από το σώμα και το πνεύμα. Ενισχύει το μεταβολισμό, τονώνει τη λειτουργία θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς αδένων, είναι αναζωογονητική και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Ξάπλωσε και ανέβασε τα δύο πόδια ενωμένα προς τον ουρανό. Πίεσε τις παλάμες στο έδαφος, δίπλα στη λεκάνη, ώστε να ανυψωθεί η λεκάνη και η ράχη. Με τις παλάμες μας πιάνουμε την πλάτη κοντά στις ωμοπλάτες. Τα δάχτυλα στις παλάμες δείχνουν προς τον ουρανό. Κλείνουμε τους αγκώνες (τους φέρνουμε στο άνοιγμα των ώμων). Πιέζεις το κεφάλι σου κάτω, ώστε να απομακρύνεις το πιγούνι από το στέρνο. Μπορείς να καθίσεις σε αυτή τη στάση για όση ώρα σου είναι βολικό.

5. Pawanmuktasana (Στάση απελευθέρωσης αερίων)

Ιδανική να την κάνεις το πρωί. Βοηθά στην πέψη, αλλά και προετοιμάζει το σώμα για τυχόν άλλη σωματική άσκηση. Ενδυναμώνει τους κοιλιακούς και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Κράτα την για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Με τον καιρό μπορείς να αυξήσεις τη διάρκεια.

Κεντρική φωτογραφία: @Rachel Brathen