Η αυστηρή χορτοφαγία, γνωστή και ως βιγκανισμός, μέχρι τώρα ήταν κάπως παρεξηγημένη έννοια. Μέχρι τώρα ακούγαμε vegan και φανταζόμασταν έναν χλωμό άνθρωπο, ελαφρώς ξινό επειδή μάλλον του λείπει B12, έτοιμο να κατακεραυνώσει οποιονδήποτε έβλεπε δίπλα του να τρώει κρέας. Οι vegan – όχι αδίκως, οφείλω να ομολογήσω – είχα χαρακτηριστεί από πολλούς ως οι μουτζαχεντίν της μπουκιάς. Όχι όμως πια (εντάξει, κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν ιερό πόλεμο σε αυτόν που σήμερα επιλέξει όντως να φάει μπριζόλα).

Πλέον οι vegan είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Μπορεί να είναι ο χαρούμενος σερβιτόρος που έρχεται να σου πάρει παραγγελία, ο πολλά βαρύς προγραμματιστής που σου φτιάχνει τo site, μέχρι και ο πολυλογάς ανθοπώλης σου που κάθε Σάββατο αγοράζεις από αυτόν λουλούδια. Vegan ή χορτοφάγοι μπορούν πλέον να γίνουν όλοι, γιατί εδώ που λέμε το να τρως ακόμα κρέας είναι λίγο χάλια – αρκεί απλά να το συνειδητοποιήσεις.

Πώς όμως ένα χορτοφάγος (αυστηρός ή μη) γιορτάζει τη σημερινή αυτή παγκόσμια ημέρα μπριζόλας και πεολειχίας; Θα έχεις την απορία. Τι να τρώνε άραγε;

Μα πού μπορώ να βρω vegan μπριζόλα;

Και όμως γίνεται ένας χορτοφάγος να φάει μπριζόλα! Ένα γρήγορα search με οδήγησε να βρω το λεγόμενο σέιταν, το οποίο μπορεί όποιος θέλει να το προμηθευτεί εύκολα και γρήγορα.

Το σέιταν είναι πολύ καλή πρωτεϊνης, έχει γεύση κρέατος και είναι από σιτάρι ολικής άλεσης από το οποίο έχει αφαιρεθεί το άμυλο. Kαι μία ωραία συνταγή που βρήκα είναι μπριζόλα σέιταν με σος από μαύρο πιπέρι από το Avant Garde Vegan (είναι αυτή της κεντρικής φωτογραφίας!).

Ωστόσο, αν κάποιος vegan δεν αρέσκεται στο σέιταν υπάρχουν πάντα τα υπέροχα μανιτάρια πορτομπέλο και αυτή εδώ η συνταγή με αβοκάντο είναι πραγματικά σκέτο λουκούμι.

Ή ψητές μελιτζάνες – μπουκιά και ξεχνάς το όνομά σου.

Και οι δύο αυτές τελευταίες συνταγές είναι από το αγαπημένο site Minimalist Baker.