Όταν ξεκίνησα το Lady Papaya, ένα από τα πράγματα που σκέφτηκα πως θα με δυσκολέψουν, ήταν το να βρίσκω θέματα που αφορούν τη βιομηχανία της μόδας. Συγκεκριμένα, brands που να συνδυάζουν τη μόδα με την οικολογική συνείδηση και να κάνουν ουσιαστική δουλειά. Γι αυτό και δεν βλέπετε πολλά posts από μένα πάνω σε αυτό το κομμάτι, γιατί η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει και πολύ υλικό.

Ευτυχώς όμως υπάρχει η TOMS. Το brand, που πολλοί από εμάς, έχουμε φορέσει τα καλοκαίρια και που έχει έναν χαρακτήρα πέρα για πέρα πράσινο, αλλά και κοινωνικό.  Έως σήμερα, η TOMS έχει δώσει 75 εκατομμύρια παπούτσια σε παιδιά που είχαν ανάγκη παγκοσμίως, μιας και η φιλοσοφία της είναι “αγοράζεις εσύ ένα ζευγάρι Toms, δίνουμε εμείς ένα ζευγάρι σε ένα παιδί που το έχει ανάγκη”.

Το lifestyle αυτό brand είναι δομημένο πάνω στην λογική του κοινωνικού επιχειρείν και κάθε χρόνο ανακαλύπτει νέους τρόπους και εκφράζει την σημασία της ηθικής στάσης στην αγορά της μόδας. Η κάθε αγορά αποσκοπεί σε κάποια ανθρώπινη ανάγκη, είτε αυτό είναι η αποκατάσταση της όρασης, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή ακόμα και την ασφαλή γέννα,  μετατρέποντας έτσι την TOMS σε ένα σύμβολο με θετικό αποτύπωμα όπου μοιραία ο καταναλωτής γίνεται φιλάνθρωπος ή ακόμα και ακτιβιστής. Φέτος, από τον Μάιο, και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η TOMS Greece θα δραστηριοποιηθεί απέναντι στις ανάγκες της Ελλάδας προσφέροντας 20.000 καινούρια παπούτσια TOMS σε παιδιά απόρων οικογενειών σε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς του “Μαζί Για Το Παιδί” ανά την χώρα.

Και οι φάλαινες που κολλάνε, θα αναρωτιέσαι τώρα εσύ.

Κολλάνε στο ότι σήμερα που ήρθε στο mail μου αυτή η υπέροχη είδηση, ότι η η TOMS συνεργάζεται με τον οργανισμό OCEANA, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην εύρεση πόρων, αλλά και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την διάσωση της φάλαινας και όλων των πλασμάτων του βυθού, όπως δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες, μέσα από την συλλογή TOMS OCEANA A Whale Of A Collection.

Για όποιον δεν γνωρίζει, η OCEANA ιδρύθηκε το 2001, με σκοπό να επαναφέρει τα θαλάσσια ύδατα σε μια καλύτερη οικολογική κατάσταση και μέσα από τις παγκόσμιες καμπάνιες καταφέρνει να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα βιωσιμότητας των φαλαινών, όπως και όλου του θαλάσσιου πληθυσμού. Γιατί ναι, υπάρχει πρόβλημα. Οι καταστροφικές, μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, αποτελούν σοβαρή απειλή για τους πληθυσμούς φαλαινών σε όλο τον κόσμο. Η υπεραλίευση των ψαριών ελεύθερης αλιείας επηρεάζει τα αποθέματα της τροφής των φαλαινών, ενώ τα δίχτυα, που τοποθετούνται κατακόρυφα στη θάλασσα, παγιδεύουν και μπορεί να σκοτώσουν τις φάλαινες- μαζί με δελφίνια, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και πολλά ακόμα ψάρια σημαντικά για την διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η limited edition συλλογή, η οποία είναι για όλη την οικογένεια αποτελείται από το κλασσικό μοντέλο εσπαντρίγιας, αλλά και τη rope sole εκδοχή, σε πολλές αποχρώσεις του μπλε. Θα την βρείτε στα δυο flagship stores Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως και σε κεντρικά σημεία πώλησης TOMS. Οι τιμές ξεκινούν από 50 και φθάνουν έως 80 ευρώ.  Μέρος των εσόδων διατίθενται για την διάσωση της φάλαινας, του βυθού αλλά και την ενίσχυση του σημαντικού έργου της OCEANA.

Λοιπόν; Θα σώσουμε κάποια φάλαινα φέτος;