Ένας φίλος μου έγραψε πως όταν το φύλλο της συκιάς φτάσει σε μέγεθος το πόδι της πάπιας, η άνοιξη έφτασε. Δεν έχω κάποια συκιά εδώ γύρω στο βαθύ κέντρο της Αθήνας που ζω, αλλά αυτές οι άτιμες οι νεραντζιές με έχουν ξεμυαλίσει. Η άνοιξη έφτασε.

Σήμερα αποφάσισα για γραφείο μου να κάνω το γρασίδι και για ταβάνι μου τον ουρανό. Άφησα τις πατούσες μου να ζεσταθούν στον ήλιο. Περπάτησα σε όλη την Αθήνα και μετά πήγα να τη δω από ψηλά. Αυτή η πόλη όσο άσχημη είναι το χειμώνα, τόσο όμορφη είναι την άνοιξη. Με μουρλαίνει το άρωμα της στα στενά, τα κίτρινα λουλούδια στους λόφους της και το γαλάζιο πάνω από τα κεφάλι μου. Νιώθω τυχερή, που μία μέρα καθημερινή σαν κι αυτή, μπόρεσα να τα απολαύσω όλα. Και παρόλο που μέσα μου υπάρχει μία μικρή φωλιά για αυτό, που οι ειδικοί λένε χρόνιο άγχος, σήμερα επέλεξα να το αγνοήσω. Άλλωστε δεν θα καταστραφεί και ο κόσμος αν μία μέρα δεν με αγχώσει το άγνωστο μέλλον και μαζί και οι υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής. Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει και ο ΕΦΚΑ θα με περιμένει για να τον πληρώσω.

Όλα είναι απλά ένα κλικ. Είναι μία επιλογή. Εσύ σήμερα πώς θα επιλέξεις να σκεφτείς; Θα αγχωθείς για το αύριο; Θα φοβηθείς το τώρα; Ή θα ζήσεις; Πάρε μία ανάσα. Θα ζήσεις. Ζεις. 

Εσύ ορίζεις τα πάντα. Έχεις το πινέλο, έχεις τον καμβά και όλο το χρόνο για να ζωγραφίσεις. Είσαι ο μαέστρος της ζωής σου. Πάρε την μπαγκέτα και καθοδήγησε τα όργανα που παίζουν. Μη φοβάσαι για τις μουτζούρες. Μη φοβάσαι για τα φάλτσα. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Όλα είναι μαθήματα. Δες τα πράγματα από την καλή και δες τα και από την ανάποδη. Και όταν τα δεις από την ανάποδη μην αφήσεις το φόβο να σε μαγκώσει. Απλά πάρε μία ανάσα.

Άφησε την άνοιξη να σε παρασύρει. Ερωτεύσου. Βούτα στα βαθιά. Άκου μουσική δυνατά. Παραιτήσου από μία δουλειά που σε τρώει. Κάνε κοπάνα. Άπλωσε τα πόδια σου στο γρασίδι. Κοίτα τον ουρανό. Άλλαξε σπίτι. Κόψε τα μαλλιά σου. Φόρα φόρεμα. Κάνε το τατουάζ που θέλεις. Κάνε το λάθος. Κάνε το σωστό. Πες “σε αγαπώ”. Τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Ξαναγεννήσου μαζί με τη φύση.

Να θυμάσαι πως μόνο εσύ μπορείς να ρυθμίσεις την ευτυχία της μνήμης σου. 

 

Bliss
L.P.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βασιλείου