Τι συμβαίνει όταν τρέχουμε πιο γρήγορα; Μα τερματίζουμε και πιο γρήγορα. Εντάξει αυτό το ήξερες, δεν χρειαζόσουν εμένα να σου το πω. Ήξερες όμως πως όταν τρέχεις πιο γρήγορα μπορείς να κάνεις και κάτι πολύ καλό στο σώμα σου; Αμέ. Βεβαίως.

Ένας πιο γρήγορος ρυθμός μπορεί να μειώσει το συνολικό στρες, που δέχονται τα γόνατα, κατά 30%, σε σύγκριση με έναν πιο αργό ρυθμό. Αυτό σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy.

Οι ερευνητές μελέτησαν ερασιτέχνες δρομείς μεταξύ 22 ετών και 42, οι οποίοι έτρεξαν 1000 μέτρα σε 8.2, 11.7, και 15.7 χιλιόμετρα την ώρα. Διαπίστωσαν πως όσο οι δρομείς έτρεχαν πιο γρήγορα, τόσο μεγαλύτερη πίεση έβαζαν στα γόνατά τους. Ωστόσο, έκαναν λιγότερα βήματα για να διανύσουν την απόσταση. Ως αποτέλεσμα, οι πιο γρήγοροι δρομείς στρέσαραν λιγότερο τα γόνατά τους στο σύνολο.

“Ο βέλτιστος τρόπος τρεξίματος παράγει το μικρότερο σωρευτικό φορτίο και η αύξηση της ταχύτητας φαίνεται να μειώνει το σωρευτικό φορτίο στην άρθρωση του γόνατος”, υποστηρίζει ο υπεύθυνος της έρευνας Jesper Petersen, ερευνητής στο Aarthus University.

Γι αυτό να βάζεις και λίγο speed sessions στη running ρουτίνα σου και ας σου βγαίνει η γλώσσα και ας κοκκινίζεις σαν ώριμη ντομάτα τον 15αύγουστο. Όχι μόνο θα σε κάνει να αντέχεις περισσότερο, αλλά θα κρατήσει και γερές τις αρθρώσεις σου.

Να θυμάσαι ακόμα ένα κόλπο για να μην τραυματίζεσαι όταν τρέχεις. Αλλά και τι κάνουμε όταν μας πονάει η μέση μας μετά το τρέξιμο.