Όταν σκεφτόμαστε γυμναστική, οι περισσότερες γυναίκες, η αεροβική άσκηση κλέβει όλη τη δόξα. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες που έχουν γίνει 150 λεπτά αεροβική την εβδομάδα είναι απαραίτητα. Γι αυτό και ξεκινάμε το τρέξιμο, το κολύμπι, το βόλεϊ.

Λιγότερο ελκυστική άσκηση, κάποια που ίσως να τη θεωρούμε και ελαφρώς υποδεέστερη είναι η ενδυνάμωση. Παρόλο που όταν βάζουμε ένα στόχο – να πάμε γυμναστήριο ή να ξεκινήσουμε ένα άθλημα – πετυχαίνουμε την αεροβική άσκηση, μόλις το 20% από εμάς κάνει ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, δουλεύοντας πάνω σε μία μεγάλη μυική ομάδα. Οι γυναίκες κυρίως σχεδόν θα έλεγα πως τις αποφεύγουμε.

Μάλλον αν το κάνεις κι εσύ θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, μιας και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ρίχνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρδιοαγγειακές ασθένειες.

Οι επιστήμονες (αλλά και αυτοί που τα σηκώνουν τα βάρη) ξέρουν πως μία προπόνηση ενδυνάμωσης κάνει τους μύες μεγαλύτερους. Προστατεύει, ακόμα, τα οστά, αυξάνοντας την πυκνότητά τους, κάτι πάρα πολύ σημαντικό και που μας αφορά εμάς τις γυναίκες όσο μεγαλώνουμε. Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως επίσης χαμηλώνει το ΔΜΣ, πράγμα το οποία αποδεικνύει πώς το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Ένας μεγαλύτερος μυς σημαίνει επίσης πως η γλυκόζη μπορεί να κυκλοφορήσει στο αίμα καλύτερα.

Γι αυτό τώρα που ο καιρός ανοίγει και θα θέλεις να κάνεις ένα δώρο στο σώμα σου, τι θα έλεγες μαζί με ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, να πάρεις και ένα ζευγάρι βαράκια;