Γυρνάτε από τη δουλειά, κάθεστε δίπλα-δίπλα στον καναπέ και δεν βγάζετε λέξη. Ίσως ένα “πώς ήταν σήμερα;” για να ακουστεί η απάντηση “μία από τα ίδια”. Και μετά πάλι σιωπή. Πάντα πίστευα πως η επιτυχία σε μία σχέση είναι να νιώθει βολικά ο ένας με τη σιωπή του άλλου. Όμως είναι άλλο πράγμα να μη μιλάτε και να είσαστε εκεί και άλλο να μη μιλάτε και το μυαλό σας να είναι απορροφημένο από την τηλεόραση, το facebook, το instagram. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να το κάνει. Σχεδόν πάντα.

Είμαι αυτή που πολλές φορές καβαλάει μία σκέψη και παρασύρεται από εκείνη ή απλά χαζεύει μπροστά σε ένα status ή μία φωτογραφία (για την ακρίβεια πολλά status, πάμπολλες φωτογραφίες και πάρα πολλά videos). Σε αυτό το σημείο να πω, πως το ότι είμαι δασκάλα της yoga δε σημαίνει ότι έχω βουτήξει μέσα στη μαρμίτα του ζεν. Οπότε ναι, τη χάνω λίγο την επικοινωνία με το σύντροφό μου (ή ακόμα και με τους φίλους μου). Και εδώ ακριβώς έρχεται το mindfulness.

Mindfulness σημαίνει “να δίνεις προσοχή με ένα συγκεκριμένο τρόπο: συνειδητά, με επίγνωση, στο τώρα και χωρίς να κρίνεις“, σύμφωνα με το δημιουργό της Stress Reduction Clinic and Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Μασαχουσέτης, Jon Kabat-Zinn, στο βιβλίο του “Wherever You Go, There You Are”.

Άρα δεν κρίνουμε, είμαστε στο παρόν και δίνουμε βάση. Και έχεις τα συστατικά για μία υγιή σχέση. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό θα πει: πηγαίνεις σπίτι σήμερα το βράδυ και αν ζεις μαζί με κάποιον, παρατήρησε πέντε νέα πράγματα γι αυτό τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτό που θα συμβεί θα είναι αυτός ο άνθρωπος να ζωντανέψει και πάλι. Κάτι πολύ καλό, δηλαδή, θα συμβεί στη σχέση σου.

Όχι δεν τα έβγαλα μόνη μου όλα τα παραπάνω, τα λένε ψυχολόγοι και συγκεκριμένα η ψυχολόγος του Harvard, η διδάκτωρ Ellen Langer.

Μερικά ακόμα καλά που θα συμβούν στη σχέση σου αν εφαρμόσεις το mindfulness

1.Μεγαλώνει η ευτυχία 

Μελέτη του Harvard, το 2010, έδειξε πως το να έχεις επίγνωση του παρόντος σε κάνει πιο χαρούμενο από το αν άφηνες το νου να περιπλανιέται. Για την ακρίβεια, δεν έχει σημασία αν κάνεις κάτι ρουτίνας ή κάτι πραγματικά ενδιαφέρον – αν ζεις στο παρόν, θα νιώσεις περισσότερο ευτυχισμένος. Αν εσύ και ο σύντροφός σου δουλέψετε πάνω σε αυτό, θα είσαστε και οι δύο περισσότερο χαρούμενοι.

2. Ο χρόνος περνά αργά

Πόσες φορές αναρωτιέσαι “μα πώς πέρασε έτσι η ώρα”. Αυτό όμως συμβαίνει όταν βιώνεις καταστάσεις που είναι λίγο πολύ αναμενόμενες. Αν παρατηρήσεις το μη αναμενόμενο, τότε ο χρόνος θα περάσει πιο αργά.

3. Ο ενθουσιασμός είναι στην ατμόσφαιρα

Η ρουτίνα φέρνει μονοτονία και βαρεμάρα. Το να ανακαλύπτεις όμως το σύντροφό σου εκ νέου, τότε καινούργια υπέροχα πράγματα μπορεί να συμβούν. Αλήθεια έχεις παρατηρήσει το χρώμα των ματιών του; Πώς χαμογελάει; Τις ρυτίδες που σχηματίζονται στις άκρες των χειλιών του;

Καλή εξερεύνηση, λοιπόν.