Οι μέρες για τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας πλησιάζουν. Στις 18 Μαρτίου οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν runners, που στα πρώτα χιλιόμετρα θα μοιάζουν χαρούμενοι και ανάλαφροι και όσο περνάει η ώρα και τα χιλιόμετρα, θα φαίνονται σα να τους χτύπησαν τα εφτά κακά της μοίρας. Και μετά θα έρθει η λύτρωση με τον τερματισμό και θα ζήσουν αυτοί καλά και οι οδηγοί καλύτερα που θα ανοίξουν οι δρόμοι.

View this post on Instagram

Crossing the finish line #ahm2016 #athens #running

A post shared by Athens Half Marathon (@athens_half_marathon) on

Για να μην πας όμως στο αγώνα με απορίες ή αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την προπόνηση για του χρόνου, θα σου απαντήσω σε μερικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις.

Πρωτίστως να θυμάσαι πως αν μπορείς να τρέξεις 5 φορές ένα πάρκο, τότε μπορείς να τρέξεις και ημιμαραθώνιο (δηλαδή 21.1 χλμ). Δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Θυμάμαι πως για τον πρώτο μου ημιμαραθώνιο είχα προπονηθεί 2 μήνες με τον προηγούμενο αγώνα να είναι ο πρώτος μου και μόλις 5 χιλιόμετρα.

Πόσο πρέπει να προπονούμαι για να τρέξω τον ημιμαραθώνιο σε 2 ώρες; Περίπου 16 εβδομάδες.

Γιατί πρέπει να προπονηθώ να τρέχω για δύο ώρες; Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τρέχει σχετικά άνετα για 5 χιλιόμετρα, αλλά μετά από αυτά αρχίζει η προσπάθεια. Μπορεί να πάθεις κράμπες στους μύες, ακόμα και να νιώσεις έντονη κόπωση, σε σημείο να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν κάποιες νευρομυϊκές προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, ώστε το σώμα σου να είναι σε θέση να τρέξει με την ένταση που χρειάζεται – δηλαδή για δύο ώρες, είναι 5.40/χλμ. Επίσης, είναι και θέμα εγκεφαλικό. Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση για το σώμα σου. Άρα πώς θα ξέρεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις αν δεν το έχεις ξανακάνει.

Πόσο fit πρέπει να είσαι; Αν τρέχεις 5 χλμ σε 25 με 26 λεπτά. Επίσης, να λαμβάνεις υπόψη σου το οδόστρωμα που κάνεις την προπόνησή σου. Προπονείσαι για παράδειγμα σε ίσιο δρόμο, αλλά ο αγώνας είναι σε ανηφόρες ή κατηφόρες; Και να θυμάσαι πως αν είχες παλιότερη ίδια εμπειρία, σίγουρα θα βρεις τη φόρμα σου ευκολότερα από έναν αρχάριο, καθώς οι μύες δεν ξεχνούν.

Αν δυσκολεύομαι να έχω ένα γρήγορο pace τι κάνω; Πρέπει να χτίσεις στη διάρκεια, όταν είσαι αρχάριος και όχι στην ταχύτητα. Να θυμάσαι πως όλα θέλουν το χρόνο τους.

Τι να κάνω για να μη τραυματιστώ; Η συμβουλή είναι μία. Κοιμήσου.

Πόσο να τρέχω όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα; Τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες μείωσε την απόσταση και κάνε μερικά γρήγορα και μικρά τρεξίματα.

Τι; Θέλεις να τρέξεις ημιμαραθώνιο σε βουνό; Τότε διάβασε τι έχει να σου πει αυτό το κορίτσι, η Λεμονιά που έχει πάρει τα βουνά καιρό τώρα.