Ό,τι διαβάζει ο καθένας και μαθαίνει καλό είναι. Σωστά; Πρόσφατα άρχισα να μελετώ ένα βιβλίο για τη δίαιτα του Ιπποκράτη (ειναι της Ann Wigmore , ιδρύτριας του Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Υγείας, και μπορείτε να το βρείτε από τις εκδόσεις Διόπτρα). Μέσα, λοιπόν, στις σελίδες του βρήκα για την αποτοξίνωση του ήπατος.

Γιατί να αποτοξινωθεί το ήπαρ;

Τα τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής, ιδίως το κρέας , οι τηγανισμένες τροφές, τα ραφιναρισμένα έλαια και τα τρόφιμα που περίεχουν χημικά πρόσθετα, εξασθενούν το ήπαρ. Το ίδιο επίσης κάνουν και το αλκόολ, ο καπνός και οι περιβαλλοντικοί ρύποι.

Να θυμήσω ακόμα πως το ήπαρ είναι το κύριο αποτοξινωτικό όργανο, το οποίο καθορίζει την υγεία των υπόλοιπων οργάνων και του αίματος. Άρα ένα υγιές ήπαρ σήμαίνει ένα υγιές σώμα.

Οι χυμοί που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του

Χυμός σιταρόχορτου. Είναι το χλωροφυλλούχο εκχύλισμα των επί επτά ημέρες βαστημένων κόκκων σίτου. Είαν πλούσιος σε μαγνήσιο, ένζυμα, χλωροφυλλούχες πρωτεϊνες, ενώ περιέχει υχηλή ποσότητα πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Πράσινα ροφήματα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα  και χλωροφυλλούχες πρωτεϊνες. Παρασκευάζονται από φύτρα, πράσινα σαλατικά, λαχανικά και (προαιρετικά) μικρή ποσότητα χυμό ξινολάχανου.

Χυμός λεμονιού. Περιέχει κιτρικό οξύ και άλλα οξέα, τα οποια έχουν αντισηπτική δράση.

Χυμός καρότου. Είναι πλούσιος σε προβιταμίνη Α. Έχει ευεργετική επίδραση στο ήπαρ, ενώ διεγείρει και την κυκλοφορία της χολής.

Χυμός παντζαριού. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, B2 και B6, καθώς και σε φολικό οξύ και μέταλλα, όπως το νάτριο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο, ενώ ενισχύει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, του ήπατος και των νεφρών. Να λαμβάνεται αργά και με μικρές γουλιές.

Χυμός μήλου. Πλούσιος σε μηλικό οξύ, πηκτίνες και ένζυμα, τα οποία διεγείρουν τη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Πότε να τους πίνεις

Είτε το πρωί, αμέσως μόλις ξυπνήσεις, ή 30 λεπτά πριν από τα γεύματα.

Υπάρχουν επιπλοκές; 

Αν είσαι αρχάριο σε αυτή την πρακτική και παρατηρήσεις μία ήπια ναυτία ή διάρροι, τότε μπορείς να αραιώσεις τους χυμούς με νερό σε αναλογία 50-50.

Ακόμα ένα ρόφημα που συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του ήπατος, αλλά όχι σύμφωνα με τη Δίαιτα του Ιπποκράτη, είναι και το γαϊδουράγκαθο.

 

Κεντρική φωτογραφία: @oliviabudgen