Όταν ξεκινάς yoga έχεις διάφορες απορίες. Γιατί αναπνέουμε από τη μύτη; Γιατί λέμε Ωμ στην αρχή και στο τέλος του μαθήματος; Τι σημαίνει το Ναμαστέ; Και πολλά άλλα. Θα προσπαθήσω εν καιρώ να σου απαντήσω σε όλα. Αυτή τη φορά, με αφορμή την ερώτηση μίας μαθήτριάς μου, θα σου πω γιατί ενώνουμε δείκτη με αντίχειρα και αφήνουμε ελεύθερα τα τρία υπόλοιπα δάχτυλα. Σίγουρα θα το έχεις δει αυτό είτε αν έχεις παρακολουθήσει μάθημα yoga, είτε ακόμα και σε φωτογραφίες.

Αρχικά αυτή η συμβολική χειρονομία ή μούντρα, στα σανσκριτικά, ονομάζεται Τζνάνα (γνώση) μούντρα και συμβολίζει την υπέρβαση των τριών γκούνας (τα τρία τελευταία δάκτυλα: μικρός, παράμεσος, μεσαίος) ώστε να συνδεθεί η ατομική συνείδηση (ο δείκτης) με τη συμπαντική συνείδηση (αντίχειρας). Ή/και διαφορετικά το παρεμβατικό Εγώ (δείκτης) υποκλίνεται στη δεκτική Ολότητα (αντίχειρας).

Άρα με απλά λόγια γίνεσαι ένα με το σύμπαν, υπερβαίνοντας τρεις καταστάσεις (οι γκούνας που είπα πιο πάνω), που είναι η υπερδραστηριότητα, η ισορροπία και η αδράνεια.