Πολλοί ισχυρίζονται πως θα σώσει εκατομμυρια ανθρώπους από την πείνα, άλλοι ότι είναι η νέα υπερτροφή και άλλοι ότι είναι σκέτο θαύμα.

Ο λόγος για το jackfruit ή αλλιώς, στα ελληνικά, αρτόκαρπος, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει τάση στη χορτοφαγική κουζίνα, μιας και πρόκειται για ένα καταπληκτικό υποκατάστατο κρέατος, που έχει γεύση…χοιρινού ή κοτόπουλου.

Αλλά ας πούμε πρώτα τι είναι το jackfruit

Πρόκειται για έναν καρπό δέντρου που φυτρώνει σε μέρη τροπικά, όπως στην Ινδία και γενικότερα στη νότια Ασία. Είναι μεγάλο (μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 45 κιλά), οβάλ σχήματος, πρασινουκαφέ χρώματος με υφή πατάτας. Είναι, επίσης, το εθνικό φρούτο του Bangladesh.

Ποια είναι η διατροφική του αξία

Παρόλο που έχει αρκετή πρωτεϊνη, παρόλα αυτά δεν έχει τόση όσο άλλα υποκαταστακτα κρέατος.  Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι  jackfruit έχει κάτω από τρία γραμμάρια πρωτεϊνης, ενώ η ίδια ποσότητα tofu και tempeh έχoyn 21 γραμμάρια και 15 γραμμάρια πρωτεϊνης, αντίστοιχα. Ωστόσο, το φρούτο αυτό έχει αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών και βιταμίνη Β, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε χορταίνει και ενεργοποιεί το μεταβολισμό και συμβάλει στην υγεία του αίματος και της καρδιάς. Γι αυτό, ιδανικό είναι να το συνδυάζουμε με κάτι που έχει φουλ πρωτεϊνη, όπως φασόλια, ή ψωμί ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη.

Μερικές γευστικές ιδέες για το πώς μπορείς να το φας 

https://www.instagram.com/p/Be_AT5AhGFt/?utm_source=ig_embed

Από όσο έψαξα στο ελληνικό internet δεν υπάρχει κάποιο μέρος, που μπορούμε να προμηθευτούμε jackfruit φρέσκο. Ωστόσο, στο veganessentials.com μπορείτε να βρείτε διάφορα προϊόντα με jackfruit, όπως και σε διάφορα markets εδώ, στην Ελλάδα, με ασιατικά προϊόντα, ενώ έχω πληροφορίες πως στο Vegan Nation, κάθε μέρα μετά τις 6, έχει μπουρίτο με jackfruit!

Κεντρική Φωτογραφία: @rhianamygdala