Αν είσαι ευάλωτη στους τραυματισμούς και τις περισσότερες φορές που πηγαίνεις για τρέξιμο γυρνάς στο σπίτι λες και πήγες για μίνι εκπαίδευση στα ΛΟΚ, τότε πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου την παρακάτω συμβουλή:

Να κοιμάσαι λίγο περισσότερο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία ομάδα επιστημόνων που έβαλε στο μικροσκόπιο 340 αθλητές από αθλητικά γυμνάσια της Σουηδίας, και η οποία δημοσίευσε την έρευνά της στο σκανδιναβικό Journal of Medicine and Science in Sports.

Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε μία ευρεία γκάμα σπορ, συμπεριλαμβανομένου κλασσικού αθλητισμού, άθλημα προσανατολισμού και σκι. Οι ερευνητές τους ακολουθούσαν δύο φορές το χρόνο και κατέγραφαν τα αποτελέσματα.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι αθλητές που κοιμόντουσαν τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο σωματικό τραυματισμό, που προκαλεί πόνο, μειώνει την απόδοση ή σε κάνει να χάνεις προπόνηση, κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Κάτι ακόμα που διαπιστώθηκε από την έρευνα είναι πως και όσοι έτρωγαν φρούτα, λαχανικά και ψάρια είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν.

Πάντως, για να επανέλθω στον ύπνο, μία ακόμα μελέτη, αυτή τη φορά από την Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Paediatric Orthopaedics πριν τρία χρόνια, είχε δείξει πως οι αθλητές που κοιμόντουσαν λιγότερο από 8 ωρες είχαν 70% πιθανότητες να τραυματιστούν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να μην σε πονάει η μέση σου μετά το τρέξιμο