Μετά από τη yoga στο γραφείο, όπου πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν εντάξει στο wellness πρόγραμμά τους, ήρθε και η ώρα για τη yoga στο αεροπλάνο. Διότι πολλοί από εμάς μετά από μία δύωρη πτήση νιώθουμε ελαφρώς σαν τον Ρόμποκοπ χωρίς όμως να μας έχουν λαδώσει τις αρθρώσεις.

Πρώτη τη σημαία αυτού του wellness trend σήκωσε η αεροπορική εταιρεία του Hong Kong, η Cathay Pacific, η οποία προσφέρει στους επιβάτες της μία σειρά από yoga videos μέσω του entertainment συστήματός της. Πολλά από τα videos εστιάζουν σε στάσεις και τεχνικές που μπορούν να γίνουν στην οικονομική θέση, αλλά και μετά στο ξενοδοχείο, όπου θα μείνετε.

Δεν χρειάζεται να σου πω ότι ακόμα και ένας άνθρωπος που δεν κάνει yoga, καλό είναι να δοκιμάσει τη yoga στο αεροπλάνο. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από το School of Hospitality and Tourism Management του Πανεπιστημίου του Surrey στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε τις σωματικές επιπτώσεις της “υπερκινητικότητας” – ή με απλά λόγια των συχνών επαγγελματικών ταξιδιών.  Τα μειονεκτήματα είναι πολυάριθμα, από διαταραχές των κιρκαδικών ρυθμών, μέχρι τον κίνδυνο για θρόμβους στο αίμα από βαθιά φλεβική θρόμβωση, για να μη μιλησουμε για το άγχος και την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία ωραιά ατμόσφαιρα δηλαδή.

Μετά από αυτά, η yoga εν ώρα πτήσης είναι σχεδόν απαραίτητη. Το σώμα σου μετά θα σε ευχαριστεί.

Μερικά tips για να πάρεις μαζί σου

Αύξησε την κυκλοφορία του αίματος: Ένας στους δέκα ταξιδιώτες παρουσιάζουν συμπτώματα βαθιά φλεβικής θρόμβωσης, κατά τη διάρκεια μίας πολύωρης πτήσης. Δοκίμασε να κάνεις μερικές ασκήσεις, λοιπόν. Σήκωσε τα δάχτυλα των ποδιών και τις φτέρνες σου. Καθώς  θα κάνεις φλεξ τα δάχτυλά προσπάθησε να σηκώνεις και τις φτέρνες. Κάνε μερικές κυκλικές κινήσεις στους αστραγάλους και από τις δύο πλευρές με το πέλμα σηκωμένο από το έδαφος. Κάνε πέντε τέτοιες επαναλήψεις.

Σήκω από την θέση σου: Ναι μεν είναι καλό να σηκώνεσαι από τη θέση σου κατά τη διάρκεια της πτήσης και να περπατάς, αλλά μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο. Έλα στην όρθια τσιμπίδα ή με απλά λόγια σήκω λύγισε ελαφρώς τα γόνατά σου και φέρε το στο κεφάλι στις κνήμες σου, αυτό θα βοηθήσει σε μία πολύ ωραία διάταση των οπίσθιων μηριαίων. Μετά κάνε malasana ή ένα βαθύ κάθισμα που θα ανοίξει τα ισχύα σου και θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ ωραία μετά από τόση ώρα καθιστός.

Κάνε στροφές του κορμού σου, ενώ κάθεσαι. Επιμήκυνε τη σπονδυλική σου στήλη καθώς εισπνέεις και καθώς εκπνέεις, στρίβεις το θώραά σου από τη μία πλευρά, μένεις για 10 με 20 δευτερόλεπτα και μετά από την άλλη.

Αν είσαι νευρικός τότε κάνε αυτό: Παρατήρησε την αναπονή σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις διαλογισμό αν δεν μπορέις. Απλά πάρε μία εισπνοή σε πέντε χρόνους και μία εκπνοή σε εφτά χρόνους. Επανέλαβε 10 φορές.

Φαντάζομαι πως αυτές οι ασκήσεις κάνουν και για ταξιδιώτες με κτελ 😉