Πηγαίνεις και εσύ στο super market να αγοράσεις φυτικό γάλα και στέκεσαι μπροστά στις αμέτρητες επιλογές που έχεις; Να πάρεις το αμυγδάλου; Του ρυζιού; Της σόγιας; Το κάσιους με καρύδα; Την καρύδα σκέτη; Το φουντούκι; Τη βρώμη; Της κάνναβης; Μα για το θεό, δηλαδή.

Αν και σου έχω προτείνει ποιο μη-ζωικό γάλα να πάρεις ανάλογα με τι θες , παρολά αυτά η απορία για το ποιο είναι το περισσότερο υγιεινό είναι ένα άλλο θέμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, οι πωλήσεις του γάλακτος σόγιας έχουν πέσει κατά 57% από το peak που είχαν της τάξεως του 1,2 δισ δολάρια το 2008, μία χρονιά που μάλλον η σόγια ήταν τόσο trendy όσο και τα σανδάλια Gladiator. Ωστόσο, μία νέα έρευνα  του McGill University, που δημοσιευτηκε στο Journal of Food Science and Technology, υποστηρίζει ότι το γάλα σόγιας είναι το πιο υγιεινό.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Whitney English Tabaie “το γάλα σόγιας έχει αποκτήσει κακή φήμη χάρη στους ξεπερασμένους και διαφαινόμενους ισχυρισμούς πως η σόγια κάνει κακό στην υγεία. Αυτό που ξέρουμε, αναμφισβήτητα, είναι πως η σόγια όχι μόνο δεν είναι βλαβερή για την αθρώπινη υγεία, αλλά είναι πιθανό ευεργετική για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνος του μαστού και του προστάτη, καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη”.

Στ ην έρευνα αυτή, στην οποία και συγκρίθηκαν το γάλα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού και σόγιας, διαπιστώθηκε πως η σόγια όχι μονο είναι πλούσια σε πρωτεϊνη, αλλά επίσης έχει ισοφλαβόνες, που είναι αντικαρκινικά φυτικα συστατικά.

“Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεϊνης, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια ακόρεστο λίπος”, λέει η English Tabaie. Η ίδια έχει βγάλει και τρία videos στα οποία μιλάει για τους πιο συχνούνς μύθους που ακούμε για τη σόγια.

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως για όσα έχει κατηγορηθεί η σόγια, δεν ευθύνεται η ίδια, δηλαδή το φυτό, αλλά η επεξεργασια και η τροποποίηση που της κάνει ο άνθρωπος. Γι αυτό να προτιμάτε γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη και χωρίς GMO.